Новият собственик на БТК става ясен днес

OFFNews 19 ноември 2015 в 07:10 3938 4

Новият собственик на БТК става ясен днес, в Лондон ще бъдат отворени ценовите оферти на кандидатите. 

"Този, който даде най-висока цена, ще стане собственик на 100% от акциите на БТК. А реалната пазарна цена на телекома ще е тази, която предложат кандидат-купувачите в търга", обяви бившият ни финансов министър Милен Велчев, който сега е главен изпълнителен директор на VTB Capital АД, пред БНТ преди дни. 

"Финансовото състояние на БТК е стабилно. Холдинговата компания, собственик на БТК - InterV, е тази, която дължи 180 млн. евро на няколко кредитора, един от които е VTB Capital", обясни Велчев.

Търгът с явно наддаване в Лондон е свързан с изкупуването на дълг на БТК от 400 млн. евро на държатели на облигации по цял свят – доста малка сума на фона на бизнеса на компанията, което означава, че тя е в много стабилно финансово състояние – генерира много повече средства отколкото е необходимо за обслужването на този дълг, поясни Велчев. Но холдинговата компания, която е 100-процентов собственик на БТК, люксембургската InterV, дължи в момента около 180 милиона евро на няколко кредитора, един от които е ВТБ “Капитал”. Този дълг е просрочен вече пети месец.

Парите на БТК и на InterV са блокирани заради фалита на КТБ и нито ВТБ, нито някой външен кредитор би си позволил да даде нов кредит или да удължи съществуващ кредит, допълни Велчев. “При това положение единственото, което ВТБ и другите кредитори могат да направят, е да продадат обезпечението – а именно акциите в люксембургската компания и надолу по веригата до БТК, каза още Велчев. 

Процедурата по търга е предоставена на една от най-големите фирми, специализирани в такава дейност. В нейните задължения влиза да не дават на никого, дори на кредиторите, информация за протичането на търга, уточни Милен Велчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!