Нов проблем: Търсят се банкери, а няма

OFFNews 12 април 2017 в 14:09 11189 3

Снимка БГНЕС

Мениджърите по човешки ресурси на големите финансови институции в България все по-трудно намират подготвени специалисти за свободните позиции в компаниите си. Това ставя ясно от изследване за трудовия пазар във финансовия сектор на агенцията за маркетингови проучвания Прагматика, направено по поръчка на Асоциация Банка на годината.

Повечето от участниците в допитването твърдят, че непрекъснато търсят кадри за свободни работни позиции. За 25.9 на сто от HR мениджърите това е ежедневие, а за други 22.2 на сто проблем, с който се сблъскват всяка седмица.

В същото време предлагането на финансови специалисти не отговаря на необходимостите. Според 37% от мениджърите в областта на човешките ресурси то е недостатъчно, а според други 37%  - крайно недостатъчно.

Любопитен факт е, че проблемът с намирането на кадри във финансовия сектор е съвсем нов. При проучване по същата тема през 2012 г. едва 25% от мениджърите по персонала са срещали трудности с намирането на кадри. 

Само 3.8 процента от анкетираните оценяват професионалните умения и личностните качества на кандидатите като много добри, докато преди 5 години такава оценка са дали 69,6% от HR специалистите. Една трета от участните в изследването дават лоша оценка на кандидатите за работа във финансовите институции. През 2012 г. такава оценка са дали само 4.3 процента от мениджърите.

В добавка само 4.2 на сто от кандидатите имат професионални умения, подходящи за мениджърски позиции.

Преобладаващата част от бъдещите финансисти показват по-високи очаквания за възнаграждение, отколкото е адекватно за позицията.

Изводите, до които стигат авторите на изследването сочат, че нуждите на банките се променят, а подготвените кадри не достигат.

Повечето от запитаните директно отдават предпочитание на кадрите, подготвени в компаниите, но отдават заслуженото и на випускниците на българските университети. С уговорката, че бизнесът трябва да заявява във висшите училища специалности според нуждите си, тъй като държава по-скоро не успява да регулира реализацията на кадрите чрез механизма на държавната поръчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

3

Nik68

12.04 2017 в 15:50

Поради презумпцията да определят еднолично заплащането, а не да се съобразяват с пазара имат огромни трудности с намирането на кадри. Просто да си видят заплатите в банките. Преди десет години беше престижна и добре платена работа. Сега уви не е. Проблема на българските банки: Непазарни принципи на работа, които закона за жалост им позволява в България. Същия подход се прехвърля автоматично при търсенето на работна ръка и удрят на камък - нормално. ако не мога да избера друга банка, защото те имат и картел по отношение на лихви, такси и пр. мога да избера да не работя в банка.

10571

1

Hissarion

12.04 2017 в 14:28

Как ще заявява бизнесът, като и той не знае какво ще му е необходимо утре? Основен проблем обаче разбираме е, че финансистите искали неадекватно възнаграждение. Как може в един случай пазарът да определя кое е адекватно, а в други купувачът? И държавата трябва да тича да осигурява евтина работна ръка на пишман работодателите, които не искат да плащат данъци, осигуровки и заплати. Ами оставете пазарът да създаде кадри чрез заплатите, които предлагате.