Кадиев: Затвор за банкери, отпуснали кредит без обезпечение

OFFNews 07 декември 2015 в 14:28 3447 4

До пет години затвор да получават банкови служители, които отпускат кредити срещу недостатъчно обезпечение и които остават непогасени. Същото наказание да заплашва и кредитополучателя. 

Това предлага с поправки в Наказателния кодекс, внесени в парламента, независимият депутат Георги Кадиев. 

В мотивите към законопроекта Кадиев обяснява, че обявяването фалитът на КТБ е паказал липса на механизми да се търси отговорност от лицата, застрашили стабилността на банковата система.  Той се аргументира с факта, че към 1999 г. необслужваните кредити са 361 млн. лв. или 7.2% от балансовот число на кредитите, през 2007 г. - преди световната икономическа криза, те са 765 млн. лв. или 2 на сто, а в края на септември 2015 г. вече са 11 млрд. лв. или 17 на сто.

В стремежа си за изпълнение на плановете си за продажби, които често пъти надхвърлят възможностите на икономиката и на практика са напълно безконтролни, банките прилагат крайно агресивни пазарни политики, водещи до раздаване на нецелеви, слабо обезпечени кредити, без надеждни източници за обслужване и погасяване, пише депутатът. Според него подобни практики поставят под риск банковата система и могат да доведат до фалити на банки, по-тежки от този на КТБ. 

Кадиев изтъква, че наложената практика да се осигуряват средства за спасяването на банки, макар и да няма алтернатива, води до усещане за безнаказаност, тласка към безотговорно поведение и силно насърчава рисковите банкови стратегии.

Според законопроекта не трябва да се наказват банкерът и клиентът му, ако кредитът е отпуснат при оправдан стопански риск или спирането на обслужването се дължи на непредвидими обстоятелства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови