Николай Василев: България няма нужда от милостиня, можем да се оправим сами

OFFNews 14 април 2020 в 09:14 3179 1

България е една от малкото европейски държави, която на този етап няма никаква нужда от вземане на кредити, има нисък дълг и може сама да си вземе колкото кредити иска. Ние нямаме нужда от милостиня, можем да се оправим сами.

Това заяви бившият икономически министър Николай Василев пред БНТ по повод думите на премиера защо е добре точно сега да сме в чакалнята на еврозоната.

Миналата седмица Бойко Борисов заяви, че "тази криза ни показа, че тези, които са в чакалнята и в Еврозоната, ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Министър-председателят каза, че ще кандидатстваме за Еврозоната до края на април. Борисов беше убеден, че ще бъдем приети. 

Мен ме притеснява риториката, с която искаме да влезем в еврозоната: "Сега в Европа има голяма криза и ще се раздават едни големи пари, трилиони и ние като най-бедничките в ЕС да подаваме ръка, да се молим, за някакви помощи."

България трябва да е държава, която с гордост да каже: "Ние сме една от най-финансово стабилните и най-дисциплинираните държави в Европа и не се нуждаем от някакви трилиони помощи", заяви Василев. Той също подкрепя влизането ни в Еврозоната. 

"Най-добрият момент е бил през последните 11 или 13 години, като не сме го направили толкова години то и сега е добър момент, и е по-добре отколкото след още 10 години", заяви Василев.  

Много се радвам, че може би за 20-ти път премиер или правителство казва, че ще подаваме заявление за членство в ERM зоната, допълни бившият министър.

Той обясни, че е "пълна измишльотина", че ако влезем в Еврозоната, цените ще се вдигнат. Всички държави, които влязоха в Еврозоната нямаха никаква инфлация, допълни Василев. 

Василев допълни, че подкрепя мярката 60/40 на държавата за подкрепа на бизнеса и това е добра пропорция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови