Николай Василев: По-добре да няма държавни банки, раздават кредити на свои хора

OFFNews Последна промяна на 09 април 2020 в 09:55 3025 5

По-добре да няма държавни банки. С каквото и добри намерения да бъдат създадени те, накрая винаги се получава едно и също. Превръщат се в политически орган, заяви бившият икономически министър Николай Василев пред бТВ. 

Той коментира скандалния заем за 75 милиона лева, отпуснат от ББР на колекторска фирма и поисканата оставка на управителя на банката Стоян Мавродиев. 

Василев добави, че държавните банки не са за подкрепа на стотиците хиляди малки и средни предприятия, а за даване на кредити на конкретни хора. 

Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка, подчерта бившият икономически министър. 

Василев заяви, че мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата и добави, че България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. 

Той добави, че подкрепя мярката "60/40" в новия й вариант, в който държавата поема и социалните осигуровки и обясни, че сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за едни служител. 

"Критиците казват - дайте държавата да плати 100% от разходите на бизнесите, но това не е много конструктивно. Ако един работодател дори с 2/3 подкрепа не иска да задържи работника си, то той няма да го направи и при пълна подкрепа", категоричен е Василев. 

България през много от предишните години имаше излишъци и сега сме в добро финансово състояние. Имаме пари. Трябва да свикнем, че ще има нова криза, добави бившият министър. 

По думите му за последните 4 години средната работна заплата се е вдигнала с 40% и за този период е трябвало хората да заделят пари, защото предстои възнагражденията да започната да намаляват. 

"2008 г. като член на тогавашното правителство бях против изхарчването на 3 млрд. лева излишък, защото могат да потрябват за бъдещи години с криза. Тя дойде година по-късно", обясни Василев. 

През декември миналата година изхарчихме 6 млрд, но не мога да ви кажа за какво. Сега щяха да са ни в помощ, категоричен е финансистът. 

Той допълни, че имаме възможност да вземем кредит и заяви, че е най-лесно е да се вземат милиарди и да се изхарчат, по-трудно е да се спестят милиарди от държавния бюджет.

Бих предложил да се направи мораториум за купуване на луксозни кори от институции. Може една година да си караме старите коли, подчерта Василев. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3153

5

Alm

09.04 2020 в 11:17

Не ме гледай какво върша, слушай ме какво приказвам. И бившите, и настоящите негодници много ги бива в приказките и обещанията.
Барбата нагласи държавната банка за да си храни главанаците чрез нея. Няма да посмее да я закрие.

1175

4

tarabata

09.04 2020 в 10:26

Върви да даваш акъл в Лондон, ама гледай да не те изгонят с ритници или да те затворят в лудницата.

3737

3

ЛАФЪРДИЕВ

09.04 2020 в 10:11

Помните ли 2010... Баце оди при фюрер Танте.. Да и плачка за едни влакчета СИМЕНС.. Колко скъпи били.. Как сме нямали пари да ги плащаме.. Колко неизгоден бил договора и т.н., и т.н...
Е тез влакчета ги купи ТОЗ УБАВЕЦ.. Тогава ЮПИ от Лондона на мадридскио комарджия, сега УЖ ЕКСПЕРТИН по ТВ-тата..
Та появи се възможност пак да се цаним за държавна синекура - шеф на ББР са търси. И изгряхме по ТВ-тата съвети да даваме, да са припомняме на Баце, че може да не ставаме за нищо, ама сме способни ЗА ВСИЧКО по нашичката си самооценка..
И само си представете - президента са обажда да се карат старите коли още година.. А не тоз мамин, сладък експертин..
Как Дончоолуу, НЕплюещата Деса, Гърнето, че ак и Баце са редат от екрана да плачат за популизъм в обаждането му.. Щото ний с купуването на новите коли, Жипки и т.н. не ощетяваме бюджето, а СТИМУЛИРАМЕ икономиката в тез тежки времена..

13355

2

aviatora

09.04 2020 в 09:58

Вземе се скрий, бе олигофрен

13355

1

aviatora

09.04 2020 в 09:58

Ам чи ти ти кои беше??