Горанов: Една банка да вдигне капиталовите си резерви и влизаме в чакалнята на еврозоната

Ще вземем от парите за тези страни, няма да фалират банки, обясни Борисов

OFFNews 11 април 2020 в 10:26 9545 2

Само една от българските банки трябва да вдигне от 70 до 100% капиталовите си резерви, това е последното условие пред страната ни, за да изпълни изискванията на ЕЦБ за присъединяване към банковия съюз и чакалнята на еврозоната. 

Това обясни финансовият министър Владислав Горанов в МС. Премиерът Бойко Борисов обяви вчера, че България ще кандидатства и ще бъде приета в чакалнята до края на април. Мислите ли, че ще обявя това официално, ако не съм получил някакви гаранции, каза днес министър-председателят. 

На две от банките бе препоръчано да формират допълнителни капиталови буфери, едната го е изпълнила, на другата й остава още малко, уточни Горанов. 

Това ще ни гарантира, че няма да има фалирали банки, както стана с КТБ или банките по времето на Румен Гечев, обясни Борисов. Той допълни, че приемането ни в чакалнята на еврозоната ще ни гарантира, че ще можем да се възползваме от парите, отпускани за тези държави. 

Няма никаква нужда хората да се струпват пред банковите офиси, за да отложат плащанията си по кредити. Методологията не го изисква, допълни той. Право на отсрочване до 6 месеца ще имат хора, които са взели заеми преди 1 март и не са имали досега просрочие по-дълго от 90 дни, обясни финансовият министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

2

Hristo Damjanov

11.04 2020 в 13:05

Безполезно за нас ,за тях полезно

705

1

order

11.04 2020 в 12:05

Абе вие от 10 години боядисвате 3-та ръка едната стеничка на кенефа на едно КПП за влизане в Шенгеня .....та с тая банка сигур и век ще ви е нужен!!!!!
Айде измитайте се да идват некои по способни да свършат работа.
За по един мандат Царят и Станишев ни вкараха в ЕС И НАТО....А вие три мандата тъпчете на едно място и то безполезно!!!!!