Бойко Борисов: До края на април ще кандидатстваме за Еврозоната. Ще бъдем приети (допълнена)

Ирина Евгениева 10 април 2020 в 14:02 6091 4

Тази криза ни показа, че тези, които са в чакалнята и в Еврозоната, ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Ще кандидатстваме в Еврозоната до края на април. Убеден съм, че ще бъдем приети. Това заяви премиерът Бойко Борисов след посещение на шивашки цех в Хасково, произвел предпазни маски.

"Не трябваше да се огъвам толкова, когато много уверено вървяхме към чакалнята на Еврозоната. Вие сега виждате трилиони Европейската централна банка отпуска за борба и възстановяване, но за кои държави", каза министър-председателят.  

"Много мощно до края на април предаване на проспектите и вече разговарях с Кристин Лагард (президент на Европейската централна банка - бел. ред.) и с всички в Европейската комисия. България е в прекрасно финансово и икономическо структуриране като държава с рейтинг на страни, които са и в Еврозоната или в чакалнята", подчерта той. 

"С един-два месеца намалихме темпото, но за една-две седмици ще го наваксаме", добави премиерът. Имаме да изпълним само едно условие, ще го направим незабавно и ще кандидатстваме отново за Еврозоната, обясни Борисов, без да обясни кое е това условие. 

Критериите от Маастрихт за присъединяване към Еврозоната са 5:

1 Инфлация не повече от 1.5 процентни пункта над осреднената стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация;

2) Бюджетен дефицит, измерен като процент от БВП - не повече от 3%. Правилото позволява дефицит, който надхвърля прага, само при изключителни условия;

3) Държавен дълг, измерен като процент от БВП - не повече от 60%. В случай на низходящ икономически тренд правилото позволява дълг над 60%, стига да се очаква в близко бъдеще той да падне под лимита;

4) Дългосрочен лихвен процент, измерен като средната доходност по десетгодишни държавни облигации – не повече от 2 процентни пункта над осреднената стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация;

5) Стабилност на валутния курса към еврото.

С актуализацията на бюджета, която парламентът прие заради извънредното положение за борба с коронавируса, бюджетният дефицит бе увеличен до 2.9% от БВП и увеличаване на лимита на дълг, който държавата може да емитира през 2020-та от 2.2 млрд. лева на 10 млрд. лева.

Проверка на OFFNews показа, че България има по-голяма инфлация от заложената в критериите за присъединяване. По данни на Евростат инфлацията през 2019 г. в България е била 2.5%. Докато в Португалия, Гърция, Кипър инфлацията е била между 0.3% и 0.5%. По този показател България не покрива изискването за не повече от 1.5 процентни пункта над осреднената стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация.

Борисов обвини Радев в лъжа

Първоначално Борисов отказа да коментира въпроси на журналисти за отношенията му с президента Румен Радев и съвместната им работа, но след тога го обвини, че е излъгал в интервю за наложеното вето на две точки от закона за извънредното положение.

Министър-председателят заяви, че държавният глава не му е дал нито една идея за справяне с пандемията от коронавирус и следващите я икономически последствия. След което попита: "Идея ли е това да подпомогнем всички бедни? Идея ли е това да подпомогнем всички болни? Идея ли е това да преборим коронавируса?

"Президентът никога не ми е предоставял идея за мерки срещу коронавируса. Да кажеш, че България е неподготвена за кризата, е вероломно нападение, не е протегната ръка", отсече министър-председателят.

"Заклевам се във внуците си, той ми се обади и каза, че ще върне ветото с двете точки. Казах на Дариткова веднага да се съберат и да го гласуват. Нали гледате ученията, а ме сравняват с Германия и Сингапур. Що не ме сравняват сега с Източния блок или с Балканите? Милион пъти някой да повтори да се тестваме масово, няма тестове. Един милион съм поръчал на ЕС. Това е вероломно нападение, че не сме били готови за кризата. Подал ми бил ръка...", възмути се Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

4

Нострадамус

10.04 2020 в 18:29

Тоя върши Грях, след Грях. Забрани да се вземе и донесе Благодатния Свещен огън, сега се кълне Лъжливо в Живота на Невинните дечица! Господ да му е на помощ..

2400

3

Стик

10.04 2020 в 17:45

Тодор Живков е арестуван на 18.01.1990 г. През юли 1990 г. мярката му за неотклонение „задържане под стража“ е заменена с „домашен арест“. Срещу него се водят 5 бутафорни процеса и до смъртта си през 1998 г. той така и не влиза в затвора. Единственото му наказание остава около шест месеца арест, което е по-малко от наказанието на Десислава Иванчева, която е в ареста осем месеца. Тодор Живков, за разлика от Иванчева, никога не е оковаван в пранги. На откриването на паметника му в Правец през 2001 г. присъстват Георги Първанов, Бойко Борисов, току-що назначен за главен секретар на МВР, Евгения Живкова, Младен Червеняков.

17156

2

aviatora

10.04 2020 в 15:15

Крайно време е този заспал народ да се събуди и да измете тази долнопробна мутра завинаги от България и ли да бъде съден като учителят му Живков!!!

4038

1

Moirae

10.04 2020 в 14:24

Нека. И по-често да получава добри съвети и за в бъдеще.