НЕК спестила 170 млн. лева за година

OFFNews 16 февруари 2016 в 20:46 4275 1

Снимка БГНЕС

Националната електрическа компания спестила 170 млн. лева за една година от поевтиняването на природния газ и от изкупуването само на високоефективното производство на топлофикациите. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. 

Заради промяната в закона, заради която НЕК може да изкупува само енергия, произведена по високоефективен начин от топлофикациите, се спестяват около 130 млн. лв., а от поевтиняването на природния газ икономията са спестени още 40 млн. лв., посочи Иванов.

Той допълни, че природният газ може да поевтинее през април с 2% повече от предвидените в момента 20,6%. 

До 10 март "Булгаргаз" трябва да внесе в КЕВР окончателната си прогноза за цената на синьото гориво за второто тримесечие на годината.

Иванов подчерта, че едва след внасянето на окончателната прогноза и решението на КЕВР ще е ясно как ще се промени цената на парното. 

Той изчисли, че НЕК спестява 170 млн. лева от поевтиняването на природния газ и от това, че изкупува само високоефективно произведеният ток от топлофикациите.

В следващите месеци се чака отговорът на Европейската комисия по сигнала на КЕВР, че дългосрочните договори за изкупуване на ток от американските централи ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 са неправомерна държавна помощ, каза още Иван Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!