БЕХ с два варианта за заем от 650 млн. евро за дълговете на НЕК

OFFNews 04 септември 2015 в 16:02 3741 1

Снимка БГНЕС

Теменужка Петкова

Българският енергиен холдинг има два варианта за получаване на заем от 650 млн. евро, с които да погаси задълженията на Националната електрическа компания към двете американски централи - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Това става ясно от публикуваните на сайта на БЕХ обявления.

От тях става ясно, че БЕХ търси една или няколко институции за структуриране на заем от 650 млн. евро, както и инвестиционен консултант за емитиране на облигационна емисия на тази стойност.

В поканите е посочено, че тези средства ще се използват целево за разплащане на задълженията към двете американски централи, за да влезе в сила предоговарянето на договорите с централите, както и за изплащане на задълженията към други производители и за подобряване на ликвидността на холдинга.

Заемът ще бъде отпуснат за срок от пет години.

Кандидатите за структуриране на заем и за консултант за емитиране на облигационната емисия ще станат ясни след десет работни дни, когато изтича срокът за подаване на необходимите документи.

Офертите ще се оценяват по критерия „икономически най-изгодна оферта“.

Процедурата се очаква да продължи около месец и половина или два месеца. А дали ще бъде избран вариантът за кредит или за облигации ще зависи от това къде условията ще са по-добри, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Задълженията на НЕК към двете американски централи са в размер на 900 млн. лева. Според подписаните споразумения с централите, цената за разполагаемост ще бъде намалена за срок от 10 години или с по 100 млн. лева на година. Това обаче ще се случи, когато НЕК погаси дълговете си към тях.

Министърът обясни още, че създаването на Фонд „Сигурност“ на електроенергийната система вече дава резултати. Само за една седмица – от 24 юли до 31 юли, във Фонда са постъпили близо 3 млн. лева.

Производителите са стриктни към техните задължения, което е знак, че нещата в българската енергетика тръгват в друга посока, категорична е Петкова.

Министърът посочи още, че доста фирми вече са закупили документация за проучванията за природен газ и петрол в блоковете „Терес“ и „Силистар“ в Черно море. До края на септември ще стане ясно и кои са фирмите, подали оферти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови