БЕХ взема нов заем, за да спаси НЕК

OFFNews 19 август 2015 в 10:23 3519 2

Теменужка Петкова

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Теменужка Петкова

Българският енергиен холдинг подготвя документите за избор на банка за теглене на нов заем, с който да се покрие дълговете на НЕК от близо 900 млн. лева към двете американски централи ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", обяви енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от "Капитал".

Обявата ще бъде публикувана на сайта на БЕХ и в официалния вестник на Европейската комисия на 27 август.

Когато НЕК се разплати с двете централи, ще могат да влязат в сила и параметрите на договорите, които предвиждат намаление на цената за разполагаемост, с което ще се спестят 96 млн. лева общо за двете централи годишно.

На въпроса защо към процедурата за нов заем се стига чак сега, 4 месеца след споразумението за издължаване с централите, Петкова отговори така:

"До 1 август НЕК изчакваше решението на КЕВР - това е ценовото решение, което определя параметрите на приходите и разходите на НЕК, тъй като кредитът ще бъде изтеглен от БЕХ, но платецът трябва да бъде НЕК. Поради тази причина трябваше да се изчакаме. Трябваше да изчакаме и да приключат преговорите с "Контур Глобал", които продължиха малко повече от предвиденото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!