НЕК намалила с 300 млн. лева загубите от миналата година

OFFNews 19 януари 2016 в 20:55 3735 2

Снимка БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова.

Финансовото състояние на държавните енергийни предприятия се е подобрило през последната година. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща на бизнеса и правителството. 

Енергийният системен оператор е увеличил печалбата си близо три пъти спрямо 2014 г., "Булгаргаз" излиза на печалба, а загубата на НЕК се свива с 300 млн. лв. до 220 млн. лв., показват предварителните данни от финансовите отчети на дружествата. 

Само от юни досега разходите на държавните енергийни фирми са се свили с 40 млн. лв., допълни Петкова. 

Българската независима енергийна борса започна работа в реално време, като вече има 24 сделки на борсата. Търговията е тръгнала успешно, а средната цена, която е постигната за мегаватчас, е 44,05 лева, каза още енергийният министър.

Тя обясни, че заради очакваното поскъпване на тока след либерализацията на пазара вече се мислят мерки, които да защитят енергийно бедните потребители. До края на април ще се определят критерии, по които ще бъдат определени тези потребители, а след това ще бъдат посочени и мерките, които ще се предприемат. 

Теменужка Петкова се е срещнала и с помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, която днес беше на посещение в България. 

Двете са обсъдили ситуацията с американските централи, на които НЕК дължи на общо 750 млн. лв. Тази сума трябва да бъде платена, за да влезе в сила намаляването на цената на тока от двете централи. За да се плати този дълг, БЕХ води преговори с  11 международни банки за получаването на заем. 

Петкова подчерта, че след пълната либерализация на енергийния пазар е възможно ново предоговаряне на дългосрочните договори с американските централи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!