На вниманието на Менда Стоянова: Airbnb не е туристическа услуга, реши Европейският съд

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2019 в 15:15 18517 2

Платформата за краткосрочно настаняване Airbnb спечели днес победа срещу френските хотелиери в Европейския съд, който реши, че платформата за краткосрочно отдаване под наем на частни жилища не може да бъде принудена да се съобразява с правилата на агент по недвижимите имоти, предаде АФП.

Съдът посочи, че дейността на Airbnb трябва да се определя като „услуга на информационното общество“, докато според Асоциацията за настаняване и професионален туризъм, по чийто иск бе заведено делото, тя трябва да квалифицирана като на агент по недвижимите имоти, припомни агенцията, цитирана от БНР.

През 2018 година бе внесен иск срещу Airbnb в регионален съд за това, че платформата не спазва местните разпоредби за регистрация на имоти, използвани за отдаване под наем.

Градските власти заявиха тогава, че 20 000 жилищни имота са пренасочени за туристически и други цели от 2013 година, а това е увеличило натиска върху жилищния пазар за местните жители.

Airbnb твърди, че като дигитална платформа, чиято централа е в Ирландия, услугите й за свързване на отдаващи и наемащи жилища се регулират от законите, защитаващи свободното движение на услуги в ЕС.

Парижкият съд се обърна към Европейския съд за разяснение дали случаят е такъв.

Юридически съветник на Европейският съд в Люксембург подкрепи през април становището на Airbnb, като направи заключение, че платформата „не упражнява контрол върху съществени процедури на предоставянето на услугите, предлагане от потребителите на платформата и затова предлаганата услуга се определя като „услуги на информационното общество“.

Решението на Европейския съд е в пълно противоречие с анти-Airbnb пакета мерки, прокаран от Менда Стоянова от ГЕРБ без дебат на две четения в българския парламент.

Вчера НС гласува хората, които отдават под наем апартаменти в такива плаформи, да плащат от 25 до 250 лева патентен данък за всяка стая. Преди две седмици пък бе одобрена разпоредба, задължаваща собствениците на такива имоти да ги запишат в националния регистър за местата за настаняване.

Родната законотворческа мисъл прие и текст, според който ако са налице системни нарушения на онлайн платформата (Airbnb, Booking, Facebook) и тя публикува нерегистрирани апартаменти, достъпът до нея може да бъде спрян. Такава мярка можела да се приложи с искане на министъра на туризма към Софийския градски съд. При първо нарушение спирането на онлайн платформата щяло да е до 14 дни, а при повторно - до 30 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2732

2

zuljin

25.12 2019 в 09:40

Поредното доказателство как у нас се пишат закони за "свои хора". Браво! Само така! Конкуренцията трябва да се смазва силово!

7352

1

kokoten

19.12 2019 в 15:21

...на лелката ѝ е през лелчето....вървим уверено по пътя на поляците,"като ми пееш Пенке...."