МВФ предупреди, че войната може да е опустошителна за световната икономика

Ценовите сътресения ще окажат влияние особено на бедните домакинства

Мая Младенова 05 март 2022 в 21:22 4406 5

Снимка Getty Images

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че икономическите последици от войната в Украйна вече са изключително сериозни. Цените на енергията и суровините — включително на пшеницата и другите зърнени култури — рязко се повишиха, утежнявайки допълнително инфлационния натиск от смущенията във веригата за доставки и от възстановяването от пандемията, предизвикана от Covid 19, отчита фондът.

Войната в Украйна води до трагични страдания и загуба на човешки живот, както и до огромни щети за физическата инфраструктура на страната. Тя предизвика вълна от над 1 милион бежанци в съседните държави. Срещу Русия бяха обявени безпрецедентни санкции, се казва в позиция на фонда.

Ценовите сътресения ще окажат влияние и в световен мащаб, особено върху бедните домакинства, за които храната и горивата представляват значителна част от разходите. Ако конфликтът ескалира, икономическите щети ще бъдат още по-опустошителни. Санкциите срещу Русия също така ще окажат значително въздействие върху световната икономика и финансовите пазари, като ще имат значителни странични ефекти и в други държави, се допълва в разпространено изявление след заседание на МВФ, в което е участвала и Кристалина Георгиева - управляващ директор на МВФ.

Според анализа на ситуацията финансовите власти ще трябва внимателно да наблюдават отражението на повишаването на международните цени върху вътрешната инфлация, за да предприемат подходящи, внимателно калибрирани ответни действия. Фискалната политика ще трябва да подкрепи най-уязвимите домакинства, за да компенсира нарастващите разходи за живот. Тази криза ще доведе до сложни политически компромиси, което допълнително ще усложни политическата ситуация, докато световната икономика се възстановява от кризата вследствие на пандемията.

В изявлението се коментират и санкциите срещу Русия и отражението им върху нейната икономика: 

Санкциите, обявени срещу Централната банка на Руската федерация, ще ограничат сериозно достъпа ѝ до международни резерви за подкрепа на валутата и финансовата ѝ система. Международните санкции срещу банковата система на Русия и изключването на редица банки от системата SWIFT значително нарушиха способността на страната да получава плащания за износ, да плаща за внос и да участва в трансгранични финансови транзакции. Макар че е твърде рано да се предвиди пълното въздействие на тези санкции, вече наблюдаваме рязко понижение на цените на активите, както и на обменния курс на рублата.

Държавите, които поддържат много тесни икономически връзки с Украйна и Русия, са изложени на особен риск от недостиг и прекъсвания в доставките и са най-силно засегнати от нарастващия приток на бежанци. Молдова поиска разширяване и пренасочване на съществуващата си програма, подкрепяна от МВФ, за да подпомогне покриването на разходите по настоящата криза, а служителите на МВФ активно обсъждат различни варианти с молдовските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

06.03 2022 в 08:09

Боже, чак сега почвам да вдявам какви глупости за отмяната на долара чета толкова години. Нищо не разбирам от това, мислех че са общополитически дрънканици, за някога си. А то другарите Путин и Си, верно били пили чай, докато някой се опитвал да доведе до самоубийство малолетна руска кънкьорка.
Мда. Е, честито ви руско допингьорство!

23293

4

Стефан

06.03 2022 в 07:57

А сега за капак и всичко ще е за рубли.
Интересно колко ще струват. И кви хакерманчета ще решават тоя въпрос.

500

1

Hackerman

05.03 2022 в 21:51

Демек лошо за нас и за целия свят като цяло, но не необратимо лошо.И много, много, неубратимо, погромно, лошо за Русия, едикой-си-стан и Сърбия. Кеф кеф кеф. Готов съм да плащам и 10лв за литър само да гледам как се гърчат орките.
 
X

Да помогнем на украинските деца!