Ексклузивно Президентът избра Димитър Главчев за служебен премиер

Министър Стоянов: Ще разпиша всички оръжейни сделки, които са ОК. Не мога да огранича износа за нито една държава

Има компании с рекордни приходи, които получават помощи за ток - не злоупотребяват, правилата са такива. Ще ги променим, обещава наследникът на Корнелия Нинова в икономическото министерство

OFFNews 12 август 2022 в 11:13 4746 2

Никола Стоянов поема министерския пост от Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Никола Стоянов поема министерския пост от Корнелия Нинова

Ще разпиша всички оръжейни сделки, които са ОК. Сега са блокирани страшно много - над 250 за над милиард лева, защото предишният управленски екип в Министерството на икономиката не е спазвал закона. Не мога да огранича износа за нито една държава. Това е можело да направи редовното правителство с парламент зад гърба си. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който наследи Корнелия Нинова на поста, в интервю за Нова тв.

Оръжейните сделки

Още на първата си пресконференция служебният министър заяви, че е била заложена бомба пред 230-240 оръжейни сделки за над 1 милиард лева, които бившата министърка Корнелия Нинова не е придвижила. Днес министър Стоянов заяви:

"Има блокирани страшно много сделки. Вече са над 250. Още тази седмица аз ще отпуша процеса. Чакали са месец и половина. Това не е само износ, има и внос, материали. Предприятията не могат да работят. Блокиран е целият военно-промишлен комплекс по този начин".

За поведението на предшественичката си той каза:

"Не мога да си обясня защо е била тази пасивност и защо бившият министър е допуснал тези неща. Говорих с експертите от комисията. Попитах ги: „Не бяхте готови ли до момента? Какво е станало?“. Те ми казаха: „Не, бяхме готови в срока. Информирали сме ръководството, те отказаха“. Нямам обяснение. По закон има 30-дневен срок. Те не са изпълнили закона".

Оръжие за Украйна

"Никога не съм обвинявал госпожа Нинова, че изнася оръжие за Украйна - посочи Стоянов в отговор на въпрос за критики към предшественичката мw. Аз съм поставен в ситуация да подпиша тези преписки, които вече са приети."

Ще разреши ли износ на оръжие за Украйна?

"Редовното правителство е можело с парламент зад гърба си да реши да ограничи износа за някои държави. Ние в момента нямаме тази възможност - отговори Стоянов. - Аз имам следния избор: или да спазя закона и да подпиша преписките, които са коректни, където документацията е коректна, или да направя административен произвол и да им откажа, забавя, стопирам, да кажа и аз, че не искам, като нея (Корнелия Нинова – бел. ред.), което аз няма да направя. Аз се водя в дейността ми изцяло от закона и ще го спазя такъв, какъвто е.

...

Отново казвам, сделките вече са влезли, приети са така. Мога само или да ги разпиша, или да не ги разпиша. Ще спазя закона – които са ОК, ще ги разпиша.

...

Тя (Нинова - бел. ред.) знае какво ще стане: или ще спазя закона, или няма да спазя закона. Аз съм експерт и ще спазя закона. Тя си е позволявала да не го спазва не само по този случай, а и по много други в министерството, но аз не съм като нея просто".

Никола Стоянов бе уволнен от Нинова от борда на ВМЗ-Сопот в началото на юни. По този повод днес той коментира, че е назначен като експерт, "а не защото съм уволнен от госпожата, бившия министър".

Попитан по повод много сделки каква българска военна продукция се търси, той отвърна:

"Изнасяме продукция от военно-промишления ни комплекс. За каквото има клиенти, това изнасяме. Не е само за Полша, за много други държави. Внасяме много други неща, за да може въобще да работят предприятията ни. Имайте предвид, че зад тези сделки стоят хиляди работни места.

Най-много се търсят боеприпаси".

Меси ли се президентът

"Президентът по никакъв начин не се меси в работата ми, нито ми се е обаждал да ми казва нещо. Не съм се чувал с него никога. Този уклон, че той дава тон в работата на министерството е несъстоятелен", каза още служебният министър.

Природният газ

Има предприятия от военно-промишления ни комплекс (ВПК), които са сериозно зависими от природния газ и няма да могат да работят без него, но увери, че ВПК ще се справи дори и при намалени обеми. В този случай ще има приоритизиране и "военно-промишленият комплекс няма да е от тези, които на всяка цена ще получат газ със сигурност".

По повод риска от намалени доставки и ситуацията на България той успокои, че у нас 3 до 4% от населението използва газ, докато в Германия например е 60%. При индустрията ни също малък дял е на природен газ. Освен това България е голям производител на електричество.

"Тук въпросът ще има ли електричество, или не не е въобще толкова наболял, по-скоро ще има. Въпросът е на каква цена. Въпросът е, че в околните държави – това чувам от бизнеса – токът за бизнеса е по-евтин от този в България. За да се изравни конкурентоспособността на предприятията, това предполага помощи. Въпросът по отношение на електричеството е повече финансов. При газа проблема е наистина ще го има ли, но аз съм сигурен, работят здраво колегите, че ще успеят да го осигурят. Това по-спокойно положение в България спрямо Западна Европа се дължи на това, че ние използваме много по-малко газ процентно спрямо тях."

Помощите за бизнеса

Формулата за предоставяне на помощите за бизнеса, наследени от редовното правителство, ще се промени - стана ясно от интервюто. Сегашният подход да се дава "на калпак" не е ефективен, смята министърът.

"Не е въпросът дали да са по-големи или по-малки, въпросът е да се помогне на тези, които имат нужда. В тази посока бяха и моите разговори. Започваме от следващата седмица в експертна група разговори с всички участници в бизнеса на тема как да изработим формула, по която да се помага на този, който има нужда. Тъй като и в момента, когато се раздава на калпак – както бяха помощите за ток, имам сигнали, че има компании, които имат рекордни приходи, а същевременно също получават (помощи за) ток не защото злоупотребяват. Различни. Не защото злоупотребяват, просто правилата са такива – дава се на всеки, но на някои в тази криза продукцията е много търсена, цените са се повишили много", каза той.

"Кинтекс"

След като вчера ДАНС влезе в "Кинтекс" днес министърът призна, че е много обезпокоен и коментира, че службите са искали от министерството информация на базата на сигнал, който е бил получен и в МИЕ.

"Още вчера съм разпоредил цялата налична информация да им бъде предадена. Обезпокоен съм много. Вчера разбрах от изпълнителната директорка на ДКК, че ДАНС са в „Кинтекс“. Силно се надявам проверките да покажат, че всичко е било наред, но съм обезпокоен, тъй като знам, че службите не влизат просто ей така в някое предприятие" - каза той.

На въпрос дали сигналът е дошъл от него гой три пъти отрече с думите: „Не, не, не“.

Чистка в министерството

72-ма души от структурите на икономическото министерство бяха освободени от предишния министър. По този повод наследникът ѝ Стоянов посочи, че те са близо 20% от състава на ведомството и определи процента като "много сериозен".

"Ще разгледам всеки случай един по един, независимо от всички действия. Виждате, че изпълнителната директорка на ДКК саботира през цялото време процеса, лъже – не съм ѝ бил казал, тя ми била звъннала. Пълни лъжи! Въпреки това не съм я уволнил още. Мога сега, веднага да подпиша, имам правомощията, не съм я уволнил" - отбеляза Стоянов и на въпрос "Ще я уволните ли?" отговори: "Ще видя, когато се запозная със ситуацията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови