МФ: 15,8 млрд. лв. публични средства са дадени на няколко фирми през 2020 г., 3 фирми са взели 1,4 млрд. до април

Митничарите вече ще подписват декларация, че се отказват от банковата тайна

OFFNews 21 май 2021 в 11:51 9086 0

От прегледа на фирмите, получили публични средства от държавата, се оказа, че има една доста силна концентрация на публични средства. През 2020 г. са платени на частни фирми 15,8 млрд., от които 3,4 млрд. на 7 фирми, а за първите 4 месеца на тази година 3 фирми са получили 1,4 млрд. лева.

Това са пари от договори, обществени поръчки и плащания от държавата във всички им форми.

Това съобщи ясно на брифинг министърът на финансите Асен Василев. Той заяви, че в момента се иска разрешение от останалите министерства, за да може да се направи списък с фирмите и да бъде публикуван. 

Започват проверки на тези дружества, на техните подизпълнители и на всички по веригата, каза още той. 

Относно НАП и отписаните по давност задължение, Василев заяви, че на сайта на агенцията вече има рубрика публичност и те са качени. От проверката е станало ясно, че около 2-3 млрд. лева задължения се отписват годишно. 

От 2017 г. до 2020 г. НАП не е успяла да събере от длъжниците 10 млрд. лева, а преди 2017 г. са отписани още 10,3 млрд. лева. "Това можеха да са пари за здравеопазване, пенсии, образование", каза още Василев. От думите му стана ясно, че ще бъде публикуван и списък на длъжниците, които общо дължат 9,9 млрд. лева. Най-големият длъжник е с задължение към фиска 160 млн. лева, а има и такива с над 50 млн. лева. Първите 100 фирми има задължения от 2 млрд. лева. 

За състоянието на бюджета ресорният министър обясни, че приходите вървят по план, като има малко изоставане от приходите по акцизи от „Митници“. От думите му стана ясно, че мерките за справяне с пандемията са били от пари, които са преструктурирани и са изхабени за първите четири месеца на годината.

„Искам да поставя ново начало. Започнахме преглед как се харчи ресурсът, как се събират данъци и как работят митниците“, каза още Василев. Стана ясно и, че през 2019 г. е махнато звеното за последващ контрол и така се е ограничила работата на Агенцията. Звеното вече е възстановено.

Направен е правилник, с който всички служители на митниците ще подписват декларация, с която се отказват от банковата тайна.

„Ще минават на проверки за доходите, имотното състояние, влоговете. Това ще позволи на НАП да получава информация за фирми, които имат, имоти, сметки в чужбина. Това ще бъде пуснато за обществено обсъждане, за да има прозрачност“, добави Асен Василев.

Първите стъпки, които предприема министерство на финансите, са: създаване на проект за е-фактуриране, за да не се приемат 14 дни след приключване на месеца фактурите, ДДС контрол на фирмите още при регистрацията, за да бъдат наблюдавани дали са рискови и дали са създадени за източване.

Новият шеф на НАП Румен Спецов пък заяви, че започва пълен анализ на Дирекцията за фискален контрол, за да се прецизират назначенията там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови