Лукарски: През 2014 г. няма никакви постъпления от приватизация

ОFFNews 03 февруари 2015 в 21:50 3934 0

Божидар Лукарски.
Божидар Лукарски.

"Съществува и битува такова мнение, че приватизацията е кражба и продажба на безценица на държавно имущество, което го е имало и в Германия, когато е започнала, но в крайна сметка приватизацията в Германия е довършена".

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред БНТ, като добави, че приватизацията в България се е забавила твърде дълго, което е вина на държавата.

Според него е било планирано Агенцията за приватизация да приключи работата си и да бъде закрита още в началото на хилядолетието.

Той каза, че през 2014 г. не е имало никаква стратегия за приватизацията, както и никакви приходи от нея.

„Това са продажби на миноритарни и мажоритарни пакети, които биха донесли доста сериозен икономически ефект върху така тежкия дефицит и така тежкия бюджет на България“, каза Лукарски.

Министърът беше категоричен, че предприятия, от които държавата има интерес, няма да бъдат приватизирани. Като пример той изтъкна военно-промишлените комплекси ВМЗ – Сопот и “Кинтекс”.

„Има дружества, които реално не работят, имат активи, има интерес към тях и в момента стоят така. Има интерес и от България, и от чужбина“, допълни Лукарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови