Лукарски призова ЕС да не спира санкциите срещу Русия

Ивайло Анев 19 януари 2015 в 18:12 4972 8

Снимка МИЕ

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи

Министърът на икономиката Божидар Лукарски призова Европейският съюз да не спира налагането на санкции срещу Русия.

"Позицията на Реформаторския блок и на правителството е, че подкрепяме налаганите от ЕС санкции срещу Русия и не смятам, че има основание за тяхното редуциране или отмяна", заяви той на среща с посланика на Украйна Микола Балтажи.

По думите му България, като преден мостик в тази конфронтация с Русия, търпи доста неприятни последици, но политически не отстъпваме от това да подкрепим украинския народ в неговите справедливи искания за териториална цялост на украинската държава.

"С оглед на това, че санкциите от ЕС ще продължават, ние ще търпим много несгоди, но сме твърди в отстояването на човешките ценности, които защитаваме като правителство“, допълни министър Лукарски.

Той заяви, че в момента българските износители търпят сериозни загуби от провежданата от Русия икономическа политика на ограничаване достъпа на българска продукция до руския пазар.

Посланик Балтажи изрази благодарност за предоставената от България подкрепа, като заяви, че случващото се в страната му е въпрос не само за бъдещето на Украйна, но и за защитата на европейските ценности и европейската и световна сигурност.

„Надявам се със съвместни усилия да можем да направим така, че българо-украинските търговски взаимоотношения да придобият една много по-голяма и сериозна стойност – и като алтернатива на руския пазар и като нещо, в което България може да бъде полезна на Украйна“, посочи Лукарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови