Лято 2023: Туристическият бранш ще търси работници за сезона от Централна Азия

OFFNews 30 март 2023 в 17:48 1749 3

Снимка Facebook / Кариерен център ИУ-Варна

В четвъртък с деня за туризъм приключи форум "Кариери" 2023, който срещна на едно място студенти и работодатели.

За това лято туристическият бранш ще търси работници от страните в Централна Азия - основно Узбекистан, но и в Киргизстан и Таджикистан. Правят се опити за набиране на кадри и в по-отдалечени дестинации. Това разказаха днес за БТА съпредседателите на Варненската туристическа камара Людмила Ненкова и проф. Стоян Маринов. Двамата се включиха в провеждащия се форум "Кариери" в Икономическия университет в крайморския град. Днес със студентите се срещнаха фирми от туристическия отрасъл.

Не може да се каже точно колко е недостигът на кадри в сектора, посочи Маринов. Ненкова допълни, че освен за сервитьори, камериерки, бармани и други изпълнителски позиции, вече има глад и за висококвалифицирани специалисти, които заемат ръководни постове. Точна статистика обаче може да се направи, само ако държавата създаде информационна база данни. Според експертите това би било от полза и, за да се правят анализи и прогнози.

Като една от причините за липсата на кадри двамата посочиха пандемията, от която туризмът пострада сериозно, а това е накарало много от работещите в бранша да се преориентират към други отрасли. Друг фактор е сериозната конкуренция на САЩ, където отиват много младежи да работят през лятото, уточни Ненкова. По думите й недостигът на кадри вече засяга сериозно и Западна Европа, например Германия и Франция.

За заетите в сектора проблем е сезонният характер на работата, коментираха експертите. Според тях той може да бъде разрешен, ако бизнесът положи усилия и оптимизира заетостта и в периферията на сезона. Друг вариант е държавата да помогне и да даде право на освободените да се регистрират в бюрата по труда и да получават обезщетения за по-малко прослужени месеци.

С "вносните" кадри проблем е езиковата подготовка, казаха още експертите. Според тях част от пристигащите от Централна Азия не знаят добре английски език, а немският и френският са им съвсем чужди. Това дразни гостите, обясни Ненкова. По думите й германските туристи са свикнали при почивките си в други държави да бъдат обслужвани на немски. Българските гости също са недоволни, защото в родната си страна не могат да говорят на езика си.

На въпрос дали съвременните технологии могат да компенсират недостига на кадри Ненкова отговаря отрицателно. Според Маринов, ако има такава компенсация, тя е постижима за малките градски хотели. Организираните туристи, които пристигат на почивка с посредничеството на туроператори, очакват персонализирано отношение, обясни Ненкова. По думите й те искат да бъдат посрещнати, да им се обяснява, да има хора, които да са им в услуга. Туризмът е преживяване, а без емоции, без човешко отношение, това няма как да се случи, допълни Ненкова. Той уточни, че новите технологии са от помощ при индивидуалните туристи, които сами си определят програмата, правят си резервациите и решават какви забележителности искат да посетят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

735

3

Джендо Джедев

30.03 2023 в 21:34

А като разберат и централно азиатците, че заплащането и условията на работа, които предлагате, са по-скоро като за кучета, отколкото като за хора и се разбягат и те - кого ще наемете?

12238

2

borisboris

30.03 2023 в 20:02

Клетите централноазиатци не знаят къде попадат. Основната причина за липса на кадри е неадекватно ниското заплащане и липсата на умения за управление на туристически бизнес.

210

1

Merc

30.03 2023 в 18:04

Скоро ще търсят работници и от Марс.
Назначените пишман бизнесмени не се научиха на простата истина , че трябва да плащат адекватни заплати , ако искат читави работници.