Кои козметични компании замърсяват най-много океана с микропластмаса

OFFNews 13 август 2016 в 07:45 3706 0

170 вида морска храна съдържа следи от микропластмаса. Съдържат я миди, омари, стриди, риби - кефал, червен тон, показа анализ на 58 научни изследвания, на базата на които Greenpeace тества 30 от най-големите компании за козметика и лична хигиена.

Микрочастиците се намират в множество продукти - от ексфолианти за лице, през пасти за зъби до душ гелове, и придават цвят или текстура. Достатъчно са малки, за да минат през канализацията и пречиствателните системи и да стигнат до реките, езерата и океана, където не се разпадат лесно. И така, преди да се усетите, се оказват във вечерята ви.

Greenpeace в Източна Азия оцени 30 от най-големите компании и показа коя докъде е стигнала в борбата за премахване на микрочастиците от продуктите си. В края на юли резултатите бяха публикувани и от Greenpeace България.

В групата на най-чистите компании са Beiersdorf, Henkel, L brands и Colgate-Palmolive.

На дъното като провалили се на теста са поставени Revlon, Amway, Estee Lauder и Edgewell.

Пътят към изчистване от микрочастиците обаче е дълъг. Дори и най-добре представилата се компания в класацията - Beiersdorf, твърди, че е изпълнила всичките си обещания за забрана на микрочастиците, но е премахнала само един вид пластмаса - полиетилена - от продукти си.

Как да се ориентираме дали продуктът съдържа микрочастици? Някои обявяват в съдържанието на продуктите си наличието на "полиращи кожата" частици, в други те личат от етикета, където пише полиетилен, полипропилен или полистирол.

През януари САЩ обявиха, че забраняват микрочастиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!