КНСБ: Всеки 5-ти нов безработeн е работил в хотел или ресторант

OFFNews 23 април 2020 в 12:55 1942 0

Всеки пети от новорегистрираните безработни до момента е от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, сочат данни на Конфедерация на независимите синдикати в Българи, предаде БНР.

Това са близо 20 000 души останали без работа.

Близо 40% от заетите в тази сфера се осигуряват на минималната заплата, което означава и ниски обезщетения за безработица.

По данни на Националния статистически институт заетите в хотелиерството и ресторантьорството са около 105 000 души. Този отрасъл е и най-засегнатият в кризата. Между 15 и 20% от всички новорегистрирани до момента безработни са от хотелиерството и ресторантьорството, посочи икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.

На минимална заплата в този отрасъл са около 38%. Това означава и много ниско обезщетение за безработица - 60% от 560 лева или 60% от 610 лева, което е триста и няколко лева, каза той. 

От КНСБ са категорични, че в кризата в крайна сметка има и нещо здравословно - ако например става въпрос за недекларирана заетост. "Някакво възпитателно усещане у нас. Сега ще усетим на практика какво губим, а ние губим права, когато не се осигуряваме реално на дохода, който получаваме. Това са права не само за обезщетения за безработица, а и за майчинство, за пенсии, за болнични. Мисля, че хората ще започнат да са стриктни", коментира Костов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!