Китайската централна банка засилва кредитирането за търговските банки

OFFNews 06 май 2016 в 20:40 8643 0

В опитите си да подкрепи забавящата се китайска икономика, централната банка на страната ще засили програмите за кредитиране, насочени към търговските банки. Към досегашните кредитни програми ще бъде въведена и допълнителна програма за най-бедните райони в страната.

Тъй като кредитирането е насочено към търговските банки, а не към всички банки, то ще насочи пари към специфични проекти в цялата страна, без това да окаже пряко влияние върху цялото кредитиране в страната и по този начин вероятният ефект към повишаване на инфлацията в страната ще остане малък.

Въпреки че ниските цени на петрола вероятно подпомагат китайската икономика от към по-ниски разходи за суровината, китайската икономика има нужда от допълнителни стимули за растеж.

Една от мерките, които правителството предприема в последно време е засилване на вътрешното търсене и потребление, за да не зависи до толкова голяма степен от износа на страната. Изглежда че промяната в курса на йоана с близо 10% тази година не е било достатъчно, за да стимулира достатъчно добре икономиката и централната банка предприема допълнителни действия в тази посока.

Това решение идва заедно с решението на централната банка на Австралия изненадващо да намали основната лихва с 0.25%. Австралийската икономика е пряко свързана с китайската и всяко забавяне на китайската икономика дава директно отражение на австралийската, която изнася много суровини за най-голямата икономика в света. След изненадващото решение на централната банка австралийският долар (AUD) поевтиня спрямо американския долар (USD) и други основни валути. Актуални валутни курсове можете да видите в платформата на IG.

И докато Китайската централна банка засилва наливането на пари в икономиката, а Австралийската централна банка прави изненадващи намаления на основната лихва, други икономики продължават да работят при отрицателни лихвени нива и да наблюдават ефектите от тази необичайна, но вероятно ефективна мярка. Швейцарската банка отдавна въведе основен лихвен процент. Това най-вероятно се дължи на факта, че във времена на несигурност на световната икономика швейцарският франк е една от валутите убежища, които се използват от много банки, финансови институции и индивидуални инвеститори. Основният лихвен процент на Швейцарската централна банка е -0.75%, което кара много банки да намерят начин да задържат клиентите си при ниски лихви по депозитите или отрицателни такива.

Една швейцарска банка Alternative Bank Schweiz AG е въвела такса по депозитите на всичките си клиенти от 0,125%. След тази мярка някои от клиентите на банката са изтеглили парите си, докато други са станали клиенти на банката вероятно точно поради тази мярка. За една банка понякога е много по-добре да бъде с лесно видими и конкретни такси пред това да се опитва да увеличава приходите си с най-различни такси, за най-различни неща.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!