Шефът на КЕВР ще убеждава депутатите за цената на тока

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2015 в 08:09 2855 7

Депутатите от икономическата комисия в парламента ще изслушат председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов за предстоящото увеличение цената на тока. Проектът е от 1 юли токът за бита да поскъпне с 2%.

Най-спорна е добавката за бизнеса “задължения към обществото". Вчера работодателски организации настояха за спешна среща с премиера Бойко Борисов във връзка с предлаганите цени.

Индустрията е против предложения модел на ценообразуване. Според техните изчисления КЕВР предвижда по този начин двойно увеличение на цената на тока. Подозренията на бизнеса са, че в услугата “задължение към обществото” всъщност влиза енергията от американските ТЕЦ, ВЕИ-тата, когенерациите и заводските централи. Има опасения за това, че цели отрасли да бъдат унищожени. Те заявяват, че ще поискат оставката на енергийния министър и председателя на КЕВР, ако не бъдат предприети мерки срещу планираното поскъпване на електроенергията – между 13 и 20% за повечето предприятия и между 4 и 13 на сто за най-големите производства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2015 в 13:22

Доколкото разбрах, от 2.11. тази година започва да работи енергийната борса. Догодина ще се отвори изцяло енергийният пазар. Нещата са тръгнали и спиране няма. Борбата в момента е както за всичка - приказки да има. Колко пъти досега ДКЕВР вдигаше цените с по 10%, например, и бизнесът си трайкаше, ама сега се обръщат малко нещата и воят е голям. Просто в момента никой не загива, никой не фалира заради цената на тока, а избори идват, всеки се натиска за популярност и отказва да признае, че по стария начин не може, а новият начин ще опразни нечии хранилки, мисля аз.

17.06 2015 в 12:03

"Corporate social responsibility" за едни компании е осъзната, споделена ценност.
За други, вероятно е маркетингов трик и куха претенция.
Но никога не е "спусната" административно държавна прищявка към частни компании.
Мирише си на социализъм и това е.
Две неща:
1. Държавата води грешна "социална" политика през субсидиране на цените на електроенергията, вместо да гарантира пазар. А инструмент за социална политика би следвало да бъдат социални (енергийни) помощи.
2. За да сверите цените в България, достатъчно е да погледните графиките с цените в останалата част от Европа. Сами преценете дали очакванията за по-ниска цена на електроенергията биха могли да се реализират посредством пазарно определяне на цената, т.е. без държавна субсидия. За households сме бетон с най-ниска цена, а за industrial consumers сме пак някъде долу.
Пак казвам, не цените на ел. енергията са високи, а доходите са ниски.
А доходи се повишават с подобряване на пазарната среда, особено в часТта правосъдие.
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_price_statistics#Electricity_prices_for_household _consumers

17.06 2015 в 10:40

"Тия пък по-социалистическо име от "задължение към обществото" не можаха да съчинят. "

Няма нищо социалистическо, това е превод на чисто капиталистическия маркЕтингов почин "corporate social responsibility".

"осигурете свободен пазар на електроенергия, цените ще се вдигнат до естествени равновесни нива"

Проблемът, който решава КЕВР е, че в момента има свръхпроизводство и цените ще спаднат до естествени равновесни нива.

А това трябва да се избегне на всяка цена, защото доста лидер от всички партии е на енергийната хранилка.

Капитализмус.

17.06 2015 в 10:15

Браво на Иван Иванов!

Най- после някой се опитва да възстанови справедливостта!Jежестта да се разпредели върху всички, а не само върху гражданите: 52 лв.- за гаражданите 19 лв. -за работодателите(крадците). Сега всички ще плащат по 40 лв!
Да го подкрепим, ако се опитат да саботират решенията на КЕВР!

17.06 2015 в 10:04

комат, според теб "ценовите нива" на нефтените горива в България достигнали ли са до "естествените" (прости ми Господи, че пиша това за цена по принцип!) си "равновесни нива"?
:)))))


Не бе, не се заяждам, за един приятел от ЛУР питам
;)

17.06 2015 в 09:12

Тия пък по-социалистическо име от "задължение към обществото" не можаха да съчинят. Задължение на бизнеса е да доставя полезност на потребителите, които оценяват усилията с покупка или не. Никой не може да вменява други, измислени, чиновнически отговорности, че чак пък и "задължения". Да ти таковам и "десните". Като сте десни, осигурете свободен пазар на електроенергия, цените ще се вдигнат до естествени равновесни нива, а кражбите от общата парична каца тутакси ще спрат. ... като, ама май не сте.

17.06 2015 в 09:09

Какви подозрения, то е ясно, че в услугата “задължение към обществото” влиза енергията от американските ТЕЦ, ВЕИ-тата, когенерациите и заводските централи.
Не е ясно обаче, кой извратен мозък е измислил това наименование на "услугата", защото звучи като подигравка.
Едно време имаше лозунг: "Всичко в името на човека". Хората на шега продължаваха фразата...и човека се знае кой е (визирайки бай Тошо). Та и сега така...Задължение към обществото...и "обществото" се знае кое е, това ня новите хрантутници чужди и местни.