Шефът на КЕВР ще убеждава депутатите за цената на тока

OFFNews 17 юни 2015 в 08:09 3315 7

Депутатите от икономическата комисия в парламента ще изслушат председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов за предстоящото увеличение цената на тока. Проектът е от 1 юли токът за бита да поскъпне с 2%.

Най-спорна е добавката за бизнеса “задължения към обществото". Вчера работодателски организации настояха за спешна среща с премиера Бойко Борисов във връзка с предлаганите цени.

Индустрията е против предложения модел на ценообразуване. Според техните изчисления КЕВР предвижда по този начин двойно увеличение на цената на тока. Подозренията на бизнеса са, че в услугата “задължение към обществото” всъщност влиза енергията от американските ТЕЦ, ВЕИ-тата, когенерациите и заводските централи. Има опасения за това, че цели отрасли да бъдат унищожени. Те заявяват, че ще поискат оставката на енергийния министър и председателя на КЕВР, ако не бъдат предприети мерки срещу планираното поскъпване на електроенергията – между 13 и 20% за повечето предприятия и между 4 и 13 на сто за най-големите производства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови