Изтече секретното задание за доклада за КТБ (обновена)

OFFNews 25 февруари 2016 в 16:36 19530 10

Обявата на Фонда за гарантиране на влоговете до одиторските фирми със заданието и параметрите на финансово-експертното разследване на фалита на КТБ публикува днес Balkan Leaks.

Също днес депутатът Георги Кадиев се усъмни, че заданието може да е било написано така, че да ограничи работата на международната компания AlixPartners, за да не може тя да стигне до имената на политици и офшорни компании, виновни за източването на затворената през юни 2014 година Корпоративна търговска банка.

Обявата вижте тук:

III Обхват на работата по проекта

Избраният кандидат трябва:

Да установи:

1.1. Какви активи са придобити със средства на банката;

1.2. Бенефициенти (хора, юридически лица и др.), които притежават или използват активи от точка 1.1 и да събере достатъчно доказателства, за да докаже, че те са били придобити със средства на банката и са предоставени на бенефициентите или директно, или чрез верига от посредници хора/организации;

1.3. Заеми/транзакции, извършени в нарушение на законодателството и стандартните банкови практики, например на свързани лица, без търговска облага за КТБ, включително, но не ограничено само до:
без/с недостатъчно обезпечение;

  • с първоначално съществуващо обезпечение, което чрез измама е заличено;
  • фалшифицирани/неистински кредитен риск и пълна оценка на кредитен риск, целящи да бъдат легитимирани „клиентите“;
  • отпуснати на свързани лица и компании, и
  • отпуснати при условия, които се различават от стандартните пазарни правила и условия;

1.4. Липса на адекватни практики или неспазване на практики, което е довело до висок риск на използваните практики;

1.5. Случаи, в които банката е била включена в/използвана/участвала в пране на пари;

1.6. Подозрителни/неравнопоставени договори със свързани страни;

1.7. Транзакции извън баланса на банката и/или някой от бенефициентите по 1.2. или техни посредници – включително, но не ограничено до такива, целящи изкуствено повишаване на базовите стойности на активите;

1.8. Подозрителни транзакции с чужда валута;

1.9 Подозрителни/грешно оценени транзакции на акционери и „собствени“ акции или търгуване на капитал;

1.10. Други подозрителни транзакции;

1.11. Кражба/изнасяне на материална собственост или пари в брой, други подозрителни транзакции с пари в брой;

1.12 Небрежност на одитора.

2. Да препоръча/осигури активни мерки за минимизиране на риска от по-нататъшно прахосване на активи.

3. Да изработи и изпълни одобрен план за съдебно производство в различни юрисдикции с цел упражняване на законов контрол (включително чрез собственост или по друг начин) и физически контрол над активите чрез съда или други компетентни органи (включително, но не само от прокурори, органи, които се занимават с въпроси за пране на пари и др.) в зависимост от конкретния случай, и след това да се използват съществуващите законни методи в съответната юрисдикция, за да се установи контрол, където е уместно, и да се осигури възможно най-голямо възстановяване (на активите) в полза на кредиторите. За да издържат в съда, всички дейности трябва да бъдат извършени при придържане към всички приложими законови и етични насоки за събиране на доказателства от голям брой юрисдикции. Този план трябва да съдържа и анализ на разходите/приходите, както и да предоставя оценка за вероятността за успех и оценка на бюджета.

4. Да получи и приведе в действие временни разпореждания (в подкрепа на вътрешни искове и чуждестранни производства), включително заповеди за замразяване на активи и за обиск, прилагане на решенията в различни юрисдикции и др.

5. Да се направи преглед на редовните разходи в сравнение с ползите от продължаване на действията.

6. Да се установи връзка и сътрудничество с международни банкови регулатори, прокурори и други компетентни органи.

7. Да си сътрудничи с прокуратурата и при поискване да възлага на свои служители да действат като експертни свидетели.

След изтичането на доклада Георги Кадиев коментира, че това е само поканата към всички потенциални кандидати, но конкретното задание, което са получили Аликс партнерс по-късно е било "скопено".

В личния си профил във Фейсбук Кадиев написа:

В Balkanleaks се появи "заданието" за КТБ. Всъщност е покана към различни компании да кандидатстват, като е описано каква работа се очаква от тях. Поканата е с дата 29 април 2015. Договорът с Аликс Партнърс е от 6 юни 2015, т.е. месец и нещо са преговаряли и очевидно са окастрили драстично окончателния вариант на задание.

Защо мисля така?

Защото в тази покана виждам искане за "следователска работа, откриване и замразяване на активи, добавянето им към масата на несъстоятелността и ефективно събиране на активи на банката в полза на кредиторите". Добавени са изисквания за докладване на съмнителни транзакции, кражба на физически активи и най-важното:

Разработване и изпълнение на план за работа в различни чуждестранни юрисдикции и с различни местни и чужди компетентни органи, за да осигури контрол и максимално възстановяване на активи.

ИСКАМ ДА СЪМ ПРЕДЕЛНО ЯСЕН:

Аликс Партнерс не са възстановили нито един лев и нито един актив. Никакъв такъв план не е разработен, още по-малко изпълнен. Сегашният доклад няма нищо общо с тази покана. Той е просто одит и коментар, без грам изпълнение.

Не са го направили на своя глава. Просто поканата не е истинското, окончателно задание.

Някой им е дал ново, скопено задание.

Г-н Борисов и г-н Горанов,
‪#‎КОЙ‬ и защо промени заданието? И колко платихме?

Депутатът коментира още, че досега само 8 депутати са поискали да прочетат разсекретения за народни представители доклад за КТБ, като само двама от тях са от бюджетната комисия.

Иначе всички разбират от КТБ, коментира лидерът на "Нормална държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!