Quantcast

Иван Костов: Валутният борд е застрашен

ОFFNews Последна промяна на 19 юли 2014 в 13:32 11943 29

Иван Костов

Валутният борд е заплашен, заяви отново бившият премиер Иван Костов, този път в интервю за "Дарик радио".

"Аз съм от тези, които отдавна твърдят и съм имал разговори и считам, че сега вече е реална заплахата и трябва да има много бърза, много смела политика за навлизане на България в Европейската парична система. Каквото трябва да направим всички, да го направим, ако трябва и жертви да поемем, но България трябва да издържи, трябва да влезе в еврозоната и по този начин да спести този риск. По начало валутните бордове не са направени да функционират дълго време. Нашият функционира вече до границата, в която може да функционира", коментира Костов.

„В условия на криза се степенува кой се спасява първи, а държавата се намества зад гражданите. Хората трябва да наблюдават внимателно поведението на политиците, защото може да бъдат манипулирани отново", допълни Костов.

Затова според него трябва да има актуализация на бюджета. Ако не я направи настоящото правителство, трябва да я направи спешно служебното, каза още той.

По повод ситуацията около КТБ Иван Костов коментира, че е абсурдно да бъде обвиняван вложител, че си държи парите в българска банка и е решил да ги вложи, вместо да ги изхарчи, защото това е в основата на икономическия растеж. Обвинението към вложителя е най-вредният начин да се отнесеш към чуждо поведение, това е популизъм, смята той.

„Едно е Цветан Василев, съвършено друго е банката с нейните клиенти. В банката има огромни обороти, с които тя се занимава. Това са текущи сметки, по които най-различни хора си получават пенсии, кредити, минават през сметки, с които разплащат, купуват стоки, строят, залагат или каквото и да е било; фирми, които изплащат заплати; болници, които плащат задълженията си; общини и какво ли още не. Кой иска да ликвидира тази банка? Защото освен интересите на големите вложители, има огромно множество от институции, които живеят чрез тази банка. Нека носят отговорност тези, които са го направили и са довели до това", заяви Костов.

„Аз затова питам - кой има интерес от унищожаването на тази банка? Кой? - добави бившият премиер. - Очевидно атаката тръгна от корпоративния кръг около Доган и Пеевски, очевидно в определен момент беше подкрепено от Управителния съвет. Не знам поради какви причини управителят на БНБ, който се изложи, четейки нещо, което накрая се оказа невярно. В един момент беше подкрепена и от действията на прокуратурата. Така че ето тези са очевидните замесени. Съдейки по реакцията на отделните политически сили, се виждаше абсолютно неадекватно поведение от страна на ГЕРБ, желание да се засили тази криза, да се превърне в обща банкова криза, за да бъде може би свалено правителството. Същото се вижда и от страна на кръга вестниците, контролирани от кръга Доган и Пеевски", коментира Костов.

„Оманският фонд сам не може да спаси КТБ, на него му е необходима пълната подкрепа на специалния надзор и на Фонда за гарантиране на влоговете", допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.07 2014 в 21:16

"Бой се от данайците когато носят дарове", това е мнението ми за съветите на Костов. Основните му Опорни точки:

"„Оманският фонд сам не може да спаси КТБ, на него му е необходима пълната подкрепа на специалния надзор и на Фонда за гарантиране на влоговете", допълни той."

"трябва да има много бърза, много смела политика за навлизане на България в Европейската парична система. Каквото трябва да направим всички, да го направим, ако трябва и жертви да поемем, но България трябва да издържи, трябва да влезе в еврозоната и по този начин да спести този риск."

Първото означава, че трябва да дадем парите си за да спасяваме милионите на такива като него сложили ги в една абсалютно мафиотска банка поради лакомията си. Направо съм сигурен че Костов ги е сложил при преференциален лихвен процент но в такъв случай той губи и тези 200,000 лв.

А второто за "жертвите" означава, че преди влизането в Европейската парична система ни готвят обезценяване на лева примерно до 4-5 лева за евро, отдавна подобни на Костов "икономисти" го пробутват.

21.07 2014 в 20:24

Dobril, голям глупак си, Костов изобщо не е предлагал с парите на данъкоплатците да се спасяват всички депозити ! Той само поиска нещо, което е изрично записано в Закона - да се даде възможност на акционерите на банката да влеят свежи пари в нея и да не им се пречи да спасят собствеността си. Вместо това разни дебили като Цацаров, Пеевски и други мръсни комуноидни свине много бързат да фалират банката, защо ли ? Само че тези мърши, а всички олигофрени които им пригласяте, не разбирате, че ще срутите цялата банкова система и тогава първите които ще изпитат гнева на хората ще бъдат именно мършите от върхушката и техните клакьори по форумите !

20.07 2014 в 20:21

№ 26-сега на мутрата бОрисов ли си фен?Хайде като си почнал да разкриваш душата си ,стигни до края...

20.07 2014 в 19:38

Гусине Костов, кога е заплашен борда
А) Когато настоявате с парите на всички българи да покриваме негарантираната част от влоговете?
Б) Когато който се е наиграл гори?

пп
за съжаление съм бил ваш заблуден фен.Проклет да сте!

20.07 2014 в 13:15

Така е, борда се крепеше на пенсията на Елена Костова и сега стана много тежко!!! ДМС Веждичка, ДМС Манго ....

20.07 2014 в 01:05

Омръзна ми вече да чета за Костов. КТБ я фалираха Станишев и Доган. Да чуем за тях и прислугата им

19.07 2014 в 20:34

А бе тук да не би случайно да има теоретична конференция на форумните идиоти? Проф. Балкански, 45, Владимир, tadi и останалите малоумници. Костофобията ще ви изяде празните кратуни! Хак да ви е! Хайде под строй към кофите за боклук! Там ви е мястото!

19.07 2014 в 18:09

Опитах се да прочета още веднъж "тезите" аба направо тезисите на крадлив Манго и така не можах да разбера промяната на бюджета какво пречи на валутния борд.
------
Явно циганина Калайджиев е прецакал циганина Костов, това от циганин да откраднеш е направо като нонсенс, направо изтрещяла работа.
--------
Ама Манго, слушай Кратунчо какви ги говори, ако си си изпрал мангизите ще ти ги върне!!!

19.07 2014 в 17:47

Професор Балкански не търся заяждане просто така както го изкара между 1 млн и 1 млрд е много голяма разлика и като се предава информация е добре да е точна, иначе ако всеки така си изкривява данните, смисъла на информацията се губи.

19.07 2014 в 17:43

Омръзна ми да ви чета глупостите.Весник "капитал" само на Костов ли знае на каква сума възлиза депозита му в КТБ?Къде остана законът за тайната на влоговете,казано простичко -дайте да разфасоваме Костов ,а престъпниците през това време ще си свършат своето...Спомнете си как започна "нападението"над тази банка,кой го започна ,какво направи Цацаров/човека на бОйко бОрисов/ и как и самият бОйко бОрисов се включи в тази "игра" като ходеше по медиите и тръбеше на ляво и на дясно ,че държавата фалирала...Ще им се на шайката престъпници да фалират държавата ...и с цената на всичко да се доберат до властта.