ИПИ: Не е време за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката!

Много по-добре от 9% ДДС за ресторанти и книги би било покачването на прага за регистрация по ДДС, е мнението на икономистите от института

OFFNews Последна промяна на 14 май 2020 в 15:57 3825 0

"Последната прогноза на Европейската комисия е за свиване на българската икономика със 7,2% през 2020 г. Ударът върху икономиката и увеличението на разходите в бюджета означават, че през 2020 г. ще има рекордно преразпределение през публичния сектор – консолидираните разходи се очаква да достигнат 42% от БВП. Дълги години преразпределението у нас се държи под 40% от БВП, което се доказа като здравословна горна граница за държавните разходи и държи юздите на фискалната политика. Тази по-силна роля на държавата може и да е обяснима с извънредната ситуация, но тя е и много опасна за данъкоплатците. Кризата с коронавируса не трябва да става повод за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката. Напротив, точно сега е времето за повече свобода за предприемачите, които да извадят икономиката от тежката ситуация." Това съветва Институтът за пазарна икономика в прессъобщение от днес.

Оттам са по-скоро критични към намерението на премиера Борисов за намаляване на ДДС за ресторантьорите и за книгите от 20% на 9%. Те коментират анонса му с думите:

"Данъчната свобода печели най-много от хоризонталните мерки, които са отворени за всички, а не само за отделни бизнеси или индивиди. Много по-добра опция би било не диференциране на ДДС-то, а например покачването на прага за регистрация по ДДС. Последното ще даде глътка въздух на всички малки фирми – до съответния праг, и няма да дискриминира определени сектори".

Според икономистите от ИПИ до края на 2020 г. водеща ще остане несигурността, независимо от това какви мерки се предприемат. А евентуална втора вълна на вируса сериозно би променила прогнозите за икономиката и би увеличила значително бюджетния дефицит.

ИПИ напомнят, че именно утре у нас настъпва Денят на данъчната свобода в България и коментират по този повод, че "наред със здравните и социалните работници в страната, другите герои от последните два месеца са данъкоплатците".

"В началото на годината обявихме, че Денят на данъчна свобода в България през 2020 г. се пада на 15 май. Датата отчиташе 136-те дни, които биха били нужни на данъкоплатците да изработят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи заложени в бюджета. За пръв път от години беше планиран и бюджет без дефицит, тоест официално не се предвиждаха дни за отработване за данъкоплатците. Днес, два дни след края на извънредното положение в страната, все пак отбелязваме Деня на данъчна свобода, макар и в много различна среда спрямо предходни години", пишат от ИПИ.

"Наред със здравните и социалните работници в страната, другите герои от последните два месеца са данъкоплатците. Нормалното функциониране на всички публични сфери, както и извънредните икономически мерки на правителството, станаха възможни благодарение на това, че данъкоплатците продължиха да пълнят хазната. На фона на многото засегнати бизнеси и изгубени работни места, символичната данъчна свобода не е повод за празник, а по-скоро време за отрезвяване от прехласването по силната държава и постепенно връщане към нормалния стопански живот", допълват те.

Денят на данъчна свобода напомня, че и в добри и в лоши години, всички публични политики зависят от труда на данъкоплатците, пишат още от ИПИ.

Всеки може да изчисли своя Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" –www.kolkodavam.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови