Интересът към АЕЦ Белене - от Китай, Корея и Франция

Светослав Метанов 07 декември 2018 в 12:23 1560 0

"До настоящия момент официален писмен интерес по отношение възможност за участие в проекта АЕЦ "Белене" са заявили три компании: Китайската ядрена корпорация, Корейската хидроатомна корпорация и френската "Арева".

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на днешното представяне на процедурата по избор на инвеститор за проекта АЕЦ "Белене".

Тя прогнозира изборът на стратегически инвеститор да бъде завършен до края на следващата година. 

Петкова заяви още, че проектът е ключов, тъй като след 2030 г. се предвижда недостиг на енергия не само в България, а в целия регион.

Изграждането на АЕЦ "Белене" също така е в синхрон с посоката на развитие на енергетиката в Европейския съюз - за чиста енергия и декарбонизация на икономиката, добави министърът.

По време на заседанието стана ясно, че във формацията "Обединени патриоти" няма консенсус по отношение на проекта.

Депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов изрази притеснения относно възможността инвеститорът да започне да продава енергия на дъмпингови цени, по този начин предизвиквайки фалита на АЕЦ "Козлодуй". Той заяви, че конкурсните условия трябва да включват клаузи за недопустимост за предлагане на по-ниски цени от пазарните от гледна точка национална сигурност.

Министър Петкова отговори, че въпреки че проектът ще бъде изпълнен на пазарен принцип, "българската държава ще бъде на своето място". Според нея никой инвеститор не би теглил огромен кредит за проекта, за да предлага продукцията си на дъмпингови цени след това. Тя също така заяви, че България ще участва с блокираща квота по време на строителството и експлоатацията на обекта, за да управлява контрол.

В разрез със своя партньор от "Обединени патриоти", в защита на проекта се обявиха другите две партии от формацията, ВМРО и "Атака". Депутатът от "Атака" Георги Шопов заяви, че има "ретроградни сили, които ровят да спрат този стратегически за България проект". Депутатът поименно обвини ДПС и НФСБ, че са двете партии, които изменят първоначалния консенсус в парламента.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай обяви, че партията му "по принцип е против ядрената енергия".

Дали ни трябва ядрена енергия за новите мощности или нова, иновативна енергия? Само Германия в ЕС отделя около 10 млрд. и половина за водородна енергия", попита той.

Аталай също така обвини управляващите, че са непостоянни и не става ясно дали всъщност имат желание да се изгради този проект. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови