Главният кореспондент на Politico за Европа Матю Карничниг идва за Шумът на парите 2023

OFFNews 25 май 2023 в 12:18 836 0

Снимка Шумът на парите

Макро перспективите за глобалната, европейската и българската икономика, следващите ходове за присъединяването на страната ни към еврозоната и свързаните с това предизвикателства и възможности, тенденциите в банковия сектор, ESG стратегиите, капиталовия и имотния пазар и управлението на личните финанси – това са водещите теми в целодневния маратон Шумът на парите 2023, който ще се проведе на 6 юни в Sofia Event Center.

Тази година в един от най-разпознаваемите и утвърдени икономически и финансови форуми в България към представителите на висшия мениджмънт в частния и в публичния сектор у нас ще се присъединят водещи експерти от международни и европейски институции и медийни организации.

Събитието, организирано в 5 основни панела, ще стартира с презентация на Джеф Готлийб, старши регионален представител на Международния валутен фонд за Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Готлийб ще представи данни и анализ за икономическия растеж в края на второто тримесечие на 2023 г. и прогнози за втората половина на годината, ще анализира резултатите от битката на централните банки с инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти и как следващите им решения за паричната политика ще прелеят в реалната икономика на фона на страховете за финансовата система и растящ глобален дълг.

Веднага след това форумът ще се прехвърли на локално ниво с презентация на Сандра Швалек, заместник-управител на Хърватската национална банка, за икономиката, инвестиционния климат и следващите предизвикателства в страната половин година след приемането на еврото.

Сандра Швалек ще направи преход към първия панел на Шумът на парите 2023, посветен на напредъка на България към присъединяването към еврозоната, в който ще дебатират още бившият финансов министър Асен Василев, ръководителят на отдел Политическа стратегия и институционални връзки в Европейския стабилизационен механизъм Матяж Сушец, главният съветник в Икономическата дирекция на Европейската инвестиционна банка Атанас Колев. Във виртуален формат в дискусията ще се включи Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

След втория дискусионен панел, който ще очертае тенденциите и предизвикателствата пред банковия и финансов сектор у нас, на сцената на Шумът на парите 2023 ще излезе базираният в Берлин икономически журналист Матю Карничниг, главен кореспондент за Европа на глобалната медийна организация POLITICO.
Той ще направи дисекция на индустриалната позиция на Европа спрямо водещите световни икономически сили, разглеждайки печелившите ходове на ЕС за увеличаване на конкурентоспособността му и тяхното отражение на по-малки пазари като българския.

Събитието ще продължи с още три ключови панела, посветени на стратегиите на българския бизнес за екологично, социално и корпоративно управление (ESG), управлението на лични финанси, капиталовите пазари и имотния сектор.

Водещ на форума ще бъде журналистът на bTV Светослав Иванов.

Шумът на парите 2023 се организира от Profit.bg, част от водещата швейцарска медийна група Ringier AG.

Регистрирайте се за събитието тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови