ГЕРБ: Забраната за цесиите ще важи и за извършените вече в КТБ

Нели Чолашка 21 ноември 2014 в 16:23 5747 9

Менда Стоянова, Данаил Кирилов и Диана Йорданова.

ГЕРБ внесе днес проект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, с който се забраняват цесиите под формата на прехвърляния - продажбата на влогове на хора и фирми с кредити в една банка.

"В месеците на т.нар. специален надзор на БНБ в КТБ и особено напоследък изключително зачестиха случаите, в които някои вложители и кредитополучатели се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си от това.

Напоследък се извършват изключително много цесии - продажба на влогове, обикновено това се извършва от вложители, чиито влогове не са гарантирани - над 196 000 лв., които се продават или цедират обикновено на фирми, които от своя страна имат кредити в КТБ с цел след това да бъде извършено прихващане.

Така въпросните кредитополучатели няма да погасят реално с пари кредитите си и по този начин ще се ощети, както Фондът за гарантиране на влоговете, така и останалите негарантирани служители. Ние искаме да затворим тази възможност и това ще стане с текстовете, които сме изработили", обяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

По думите й забраната за цесии е в полза не само на вложителите в КТБ, но и на всички данъкоплатци, защото Фондът за гарантиране на вземанията ще изплати гарантираните влогове със заем от държавния бюджет.

Тя уточни, че освен прихващанията ще забранят и цесията под форма на раздробяване на влоговете- вложител с пари в банката над гарантирания минимум раздробяват сумата като продават на други хора част от депозитите си и така се получават няколко депозита до гарантираните 196 000 лв. 

По думите й това също е заобикаляне на закона. Това обаче ще бъде записано между първо и второ четене в проектозакона за актуализация на бюджета за 2014 г.

Менда Стоянова напомни, че преди две седмици на заседание на временната бюджетна комисия е станало ясно, че цесиите са за 1.170 млрд. лв. и около 800 млн. лв. са прихващания.

Данаил Кирилов от ГЕРБ напомни, че от съда по несъстоятелност се очаква да определи още началната дата на неплатежоспособността. Той напомни, че съдът все още не е обявил банката в несъстоятелност.

"КТБ изпадна в криза по плащанията, след което беше наложена мярка по специалния закон и беше поставена под особен надзор. Важно е съдът каква дата ще определи, като начало за неплатежоспособността и по общия закон всички сделки след тази дата са относително недействителни", коментира Кирилов.

"Това означава, че всички, които са правили цесии с цел прихващане, са знаели, че банката е неплатежоспособна и са се опитали да заобиколят закона", допълни Менда Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews