Борисов: Отменяме всички цесии в КТБ

Фондът ще връща парите на вложителите чрез 9 банки. Плащанията започват на 4 декември и ще продължат 5 години

OFFNews 20 ноември 2014 в 13:04 17830 23

"Ще отменим всички прихващания в КТБ. Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера... и са се нагласили вече. Ще отменим прихващанията в цесиите", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с представители на Асоциацията на банките в България, съобщи агенция "Фокус".

От това държавата ще спести 800 000 милиона лева, допълни той.

Цесиите са на обща стойност 1.2 млрд. лева.

Не е ясно на какво основание ще бъдат отменени цесиите, в които кредитополучатели от КТБ са откупували депозити от същата банка над гарантираната сума. 

Чл. 26 ал.1 от Закона за задълженията и договорите предоставя възможност на синдиците да предявят пред съда иск за нищожност на договори за цесии. За тази цел, обаче, те ще трябва да докажат, че сключените сделки противоречат на закона или го заобикалят.

Борисов увери, че е създадена максимално добра организация за започване изплащането на депозитите на вложителите в КТБ. Банката на Цветан Василев бе поставена под специален надзор заради риск от неплатежоспособност на 20 юни, а на 6 ноември БНБ отне лиценза й. Така се стартира и процедурата по изплащане на депозитите на вложителите.

Вложителите имат право на възстановяване на до 196 000 лева (100 000 евро), ако договорите им не са предвиждали индивидуални лихвени условия.

Плащанията трябва да започнат от 4 декември. Сумите ще бъдат възстановени от Фонда за гарантиране на влоговете в Банките.

По думите на Борисов плащанията ще стават чрез 9 банки.

"Тъй като 4-ти е четвъртък, Фондът ще помоли 9-те банки да изплащат депозити и през първата събота и неделя, на 6 и 7 декември", обясни новият директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

Изплащането на гарантирани депозити ще продължи пет години и моля хората да не се струпват в първите дни, каза Миленков. Полицията ще охранява допълнително клоновете на банките, изплащащи гарантирани депозити, съобщи още премиерът Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!