Ексклузивно Президентът избра Димитър Главчев за служебен премиер

Евродепутати: ЕС осигурява много възможности за активните млади хора

OFFNews 03 декември 2016 в 14:07 5791 2

Програмите и възможностите за образование, стаж и предприемачество сред младежите, които се осигуряват от ЕС, са на практика безгранични стига те да имат желание, да са активни и да потърсят необходимата информация. Около това мнение се обединиха евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки на дискусията „Готови ли сте за собствен бизнес“ в Нов български университет. 

"Почти 20 % е нивото на младежката безработица в ЕС като най-високо е в Гърция – 45%, а България е някъде по средата. Доброто образование е най-добрият вариант за обръщане на тази тенденция и за осигуряване на възможност на младите хора да си намерят работа", смята Ангел Джамбазки.

Той добави, че предприемачеството е алтернатива на заетост, която при младите има повече пречки да се стартира, но изброи поне десетина програми, по които те биха могли да получат финансиране – микро, за инвестиции или за иновации.

„Не е работа на ЕС и на държавата да ни намират работа, а да осигурят съответните инструменти за насърчаване на предприемачеството“, коментира и Андрей Ковачев.

Според него е много нарушена връзката между образованието и нуждите на реалния бизнес, в резултат на което много от младите хора след като завършат не могат да си намерят работа и трябва да се преквалифицират.

„Финансирането по програмите на ЕС е безвъзмездно, но бюрокрацията и документацията по отчитането са много сериозни. Другият вариант е да се вземат изгодни бизнес кредити, които после трябва да се връщат“, обясни предимствата и недостатъците Андрей Ковачев.

Основно 2 са пречките пред младите хора у нас да започнат собствен бизнес – корупцията и бюрокрацията в администрацията от една страна, и сблъсъкът между цифровите и аналоговите хора, отговори Ангел Джамбазки на студентски въпрос. Образованието е изключително важно и хората трябва и да се самообразоват и надграждат, за да са в час с новостите.

Според Андрей Ковачев към тези пречки може да се добави и бавната, неефективна правосъдна система. Той добави, че има саботаж от страна на средния административен ешелон срещу въвеждането на електронното правителство от страна на книжните хора, което в голяма степен ще реши проблема с бюрокрацията и обикалянето от гише на гише и ще облекчи корупционния натиск.

Дебат в НБУ е част от проекта „Европа и аз“, който Българското училище за политика “Димитър Паница” осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Целта му е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

Догодина в рамките на проекта ще има още един дебат със студенти за ролята на свободните медии за демокрацията в европейския контекст, а също така и онлайн фотоконкурс, фотоизложба и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови