Енергиен експерт: И Белене, и нови блокове в АЕЦ Козлодуй

OFFNews 17 февруари 2022 в 18:01 2611 2

"И двата проекта - АЕЦ "Белене" и разширяване на АЕЦ "Козлодуй" - имат място в икономиката и енергетиката на България". Това каза пред БНР енергийният експерт Еленко Божков, член на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Според него въпросът за развитието на атомната енергетика в България не е геополитически, а технически.

"Придава му се геополитически привкус, но е експертен, защото с развитието на проекта "Белене" през последните години - в него остана руски само ядреният остров. В разработката и развитието на проекта се говореше, че след петата година на започването на неговото действие ще може да се диверсифицира ядреното гориво, с което работи централата. Само първото зареждане на реактора ще бъде с руско гориво. Що се отнася до АЕЦ "Козлодуй" - там най-лошото е, че още няма избрана технология. Не е решено какво ще се прави - дали ще се сложи един руски реактор, дали ще се търси решение с малки модулни реактори, или ще се чака сертифицирането на реактора на "Уестингхаус"-AP1000", обясни той.

По думите му забавянето на решението кой проект трябва да се реализира пречи много на развитието на енергетиката ни и "рискува да ни остави без базови генериращи мощности в следващите 15 години".

"Ако се започне, след една правилна експертиза, проектът "Белене", той може да бъде готов още пред 2028 г. с първия си блок и след още година и половина - с втория блок - 1000 мегавата", посочи Божков.

Той обясни и че вече са правени няколко анализа по проекта за АЕЦ "Белене".

"Най-добре е Европейската агенция за ядрена енергетика или Европейската организация за икономическа сигурност и сътрудничество да направи независим анализ, за да могат всички да се убедят и да се тръгне напред по реализирането на проекта. Човек трябва да е много пристрастен, за да не вижда, че преимуществата определено са на страната на развитие на "Белене", категоричен е Божков.

Енергийният експерт коментира и забавянето в изграждането на газовата връзка с Гърция, като определи това като "непростимо бездействие, демонстрирано от предишното ръководство на "Булгаргаз".

"След като сами си отрязахме количествата, сега се надяваме въпросът да се реши по метеорологичен и по геополитически начин, т.е. да разчитаме на по-топлото време и на успокояване на конфликта между Русия и Украйна. И не на последно място - най-после "Северен поток 2" да тръгне, което със сигурност ще намали цените на природния газ в Европа, а оттам и на цената на електрическата енергия - и то на нашата борса", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

17.02 2022 в 20:50

Ах, колко удобно. 1) А какво е решението на експерта за ядрените отпадъци - от две АЕЦ? Хранилища у нас? Кой ще плаща? Износ някъде по света? Кой ще си заравя радиоактивни отпадъци в двора?А цзбцената на което и да е съхранение? Ще влиза ли в цената на ток? Дали ще го оскъпи доста? Какво реши този експерт по всеки от тези важни за нас и за децата ни въпроси? 2) Ще носи ли и отговорност при аварии, като е толкова надъхан да предлага и нова АЕЦ? 3) А при земетресение какво е решението на същия експерт? и т. н.