Експерт: Преди да свършат запасите в Чирен, руснаците ще пуснат газ в България

В момента индустрията изпада в шок, предупреди Иван Хиновски

OFFNews 27 април 2022 в 08:04 6734 2

Веско Начев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Веско Начев

Преди да свършат запасите в Чирен, руснаците ще пуснат газ в България. Този казус няма да продължи повече от седмица, максимум 10 дни, тъй като това е своеобразен тест какъв би бил ефектът от подобни спирания в Европа.

Това каза по Нова телевизия енергийният експерт Васко Начев. Той бе категоричен, че позицията на "преклонената главица" отдавна не носи нищо добро и за пореден път ни е показано, че не трябва да се държим по този начин. По думите му колебанията на политиците ни водят до подобни действия от отсрещната страна. 

Русия спира доставките на газ за България от тази нощ

Според Начев към днешна дата няма причина за сериозни притеснения, тъй като отоплителният сезон свърши, страната използва много по-малко природен газ. Количествата в Чирен могат да помогнат да се "закърпи положението" за месец. Проблем ще има, ако газът спре за цяла Европа, уточни той.

"Това, че сме само ние, ни дава допълнителна глътка спокойствие, ако се наложи Европа ще помогне, така че да не се срине всичко", посочи той и определи ситуацията като "сравнително сложна, с много горчив политически привкус.

Иван Хиновски, снимка: БГНЕС/Зара Русева

Според Иван Хиновски в момента по-важна е индустрията, която "изпада в шок". 

„Би трябвало, тъй като това се очакваше, България да е взела съответните мерки, най-малко да имаме готов договор за междусистемна свързаност с турската газова система, защото оттам можем да получим най-бързо доставки на природен газ И другото - суапови сделки през Ревитуса от от Гърция, макар и малки количества. На България, реално погледнато, сега ѝ трябват около 1-1,5 милиарда най-много кубически метра газ на година. Вече в остатъка от тази година остават много помалко. До края на тази година – може би половината", заяви по bTV председателят на Българския енергиен и минен форум.

Във връзка с очакваното увеличение на цената на природния газ от 1 май, („Булгаргаз” поиска 5,3 ръст), Иван Хиновски заяви, че не очаква ръст на цените.

"Ако България успее да договори ново продължение на договора, което е възможно, стига да има политическа и икономическа мъдрост, не очаквам ръст на цената на газа, защото по всички анализи и прогнози на цената на газа, в Европа се очертава тенденция на лек спад на цената на природния газ, така че не би трябвало да очакваме по-голям от искания от „Булгаргаз” ръст на цената", добави експертът.

Какви са политическите цели на тази стъпка?

"Без съмнение, за да сме първи списъка, някой иска да спъне правителството и то лесно да падне. Това усещане не е от снощи. Виждате какво е поведението и на Митрофанова. Изтъкват се несериозни мотиви, че парите не отишли където трябва, пък те върнати, че Русия нямало да прави компромис. Това е несериозно, цяла Европа плаща по един и същ начин, няма как само България да е "сгафила", каза Васко Начев. 

Киев: Русия изнудва Европа със спирането на газа в Полша и България

По думите му, докато текат събитията в Украйна, страната ни не трябва да преговаря с Русия по каквито и да било търговски въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови