Дончев: 692 млн. от ЕС идват у нас още тази година

OFFNews 03 юни 2020 в 12:25 1925 1

Ако многогодишната финансова рамка на Европейския съюз бъде приета до края на годината, България би имала възможността да има достъп до 692 милиона еврофинансиране, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Министерски съвет.

Очаква се страната ни да има достъп до средствата от ЕС още през есента. Точно към това са насочени и усилията на правителството – да се разработят грантови схеми. Те ще са насочени към фирми, публични институции и болници, обясни той. 

"Целият пакет финансиране по многогодишната финансова рамка, който се коментира за България, без новото финансиране, е в размер на 16,7 млрд. евро, което включва средства от кохезионната политика, директни плащания, Фондът за справедлив преход, който трябва да финансира политиките по декарбонизация, средства по Програмата за развитие на селските райони, миграция и сигурност”, добави Дончев. 

Той обясни, че ситуацията в момента се усложнява от това, че влизаме в нов програмен период и в момента сме на финала на процедурата за одобряване на многогодишната финансова рамка. Тоест всяко допълнително финансиране влиза със синхрон, с всички средства, които така или иначе България трябва да ползва, от началото на следващата година.

Дончев съобщи, че от Фонда за възстановяване се предвижда да се дадат 12,8 млрд. евро, от които 9,7 млрд. е безвъзмездно финансиране и възможност за достъп до кредити за близо 3,1 млрд.

От думите на Дончев става ясно, че характерното за това финансиране е, че то ще се разходва в доста по-къси хоризонти. Ако следващият програмен период е 2021-2027, по-голямата част от това финансиране би трябвало да се използва до 2024 година. Огромни като обем средства, с което почти се удвояват средствата, които би използвала България, добави вицепремиерът.

Дончев обясни, че тези средства биха достигнали сума от порядъка на 30 млрд. евро, но това финансиране не е безусловно.

“То е с акцент справяне с икономическите последици от пандемията, но има и силен реформаторски уклон, насочен към Зелената сделка, модернизация на икономиките, високи технологии и реформи“, допълни вицепремиерът.

По думите на Дончев към момента механизмите за разпределение на финансирането не са ясни, но позицията на България е, че то трябва да бъде максимално синхронно на начина, по който се разпределя към момента.

Голям пробив е идеята на ЕК за издаване на общ дълг, тъй като Комисията с висококачествения си рейтинг може да получи финансиране от пазарите при много изгодни условия, каза финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов обясни, че по този начин държави с по-нисък от най-високия кредитен рейтинг, ще могат да се възползват от изгодни цени на финансиране.

От думите му стана ясно, че най-важната задача на България е максимално бързо да се съобрази програмирането и начина, по който страната ще използва европейските средства, за да се адаптират към нуждите на родната икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

1

Новак

03.06 2020 в 12:38

След това кажете, че Тиквун не е късметлия - аха да спрат европарите и той започна да се приготвя да сдаде властта и сега нова партида пари за крадене. Ще се нагърби май с още един мандат, че много гърла трябва да храни. С такава сума и с Цвък ще се разбере, и с Гергов ще се договорят, а пък с Доган и Пеевски сигурно вече са приготвили списъка с фирмите за финансиране - иначе сега на това му викат “екшън план за достъп до програмите”.