Доклад: ЕС може да ни спре парите по 5 оперативни програми

OFFNews 06 май 2017 в 08:55 9012 4

Пет от европейските оперативни програми “Иновации и конкурентоспособност”, “Наука и образование за интелигентен растеж”, “Транспорт и транспортна инфраструктура”, “Региони в растеж” и “Околна среда” са пред спиране.

Това се разбира от Доклад на бившия вече служебен вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова, с който се прави преглед на работата в изминалите три месеца, съобщава БГНЕС.

Новото правителство на Бойко Борисов има два месеца, за да изпълни шест от т.нар. “предварителни условия”, които са заложени в Споразумението за партньорство. Към декември 2016 г. България не беше изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 година.

“За изпълнението на оставащите тематични условия е необходимо приемането и на няколко стратегически документа - актуализираната Национална пътна карта за научна инфраструктура; актуализираната Национална стратегия за развитие на научни изследвания, Иновационна стратегия за интелигентна специализация в срок май 2017 г. и Интегрираната транспортна стратегия в срок юни 2017 г. Очакванията са горепосочените срокове да бъдат спазени и държавата да докладва до Европейската комисия изпълнението на всички условия, както е необходимо – до 30 юни в Годишните доклади за изпълнение на програмите и до 31 август в Доклада за напредъка по Споразумението за партньорство”, посочва Крумова, която до влизането й в служебното правителство бе част от екипа на вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев.

От Доклада на Малина Крумова се разбира още, че изпълнението на редица от европейските програми е забавено и има потенциален риск от загуба на средства.

Изпълнението на Програмата за развитие на селските райони не гарантира стриктно спазване на разпоредбите на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, става ясно от документа.

“Налице е също така сериозно забавяне по отношение изпълнението на индикаторите по програмата. Съществува значителен риск от неизпълнение на междинните цели и индикаторите по рамката за изпълнение към 2018 г. Все още предстои Министерството на земеделието и храните да изготви анализ на рамката на изпълнение с конкретни цифри по приоритети, фокус области, мерки и подмерки на ПРСР и предложения за достигането на заложените цели”, пише служебният вицепремиер по европейските фондове.

30% от щатните бройки на Управляващия орган на Програмата за “Морско дело и Рибарство” продължават да не са заети, което поставя сериозни предизвикателства пред изпълненията на задачите.

“Наблюдава се забавяне в изпълнението на проектите по две от приоритетните оси на програмата “Добро управление” в областта електронното управление, административната и съдебна реформи”, отбелязва Крумова.

Тя отчита затруднения и по отношение финансирането на бенефициенти по ОП “Развитие на човешките ресурси”. Документът разкрива още, че заради липсата на решение – как да се доизгражда автомагистрала “Струма” в района на Кресненското дефиле вече е налице забавяне, което може да доведе до загуба на европейски средства.

“Поради високата вероятност част от дейностите по Лот 3.2. да не завършат в периода на допустимост е необходимо Агенция пътна инфраструктура да планира изграждането на резервен проект”, отбелязва Малина Крумова.

Тя уточнява още, че заради ограничен бюджет на Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”, за да се довърши пътя край Кресна ще са нужни допълнителни около 400 млн. евро. Тези пари ще трябва да са за сметка на бюджета. Сериозни проблеми има и при изпълнението на ОП “Региони в растеж”. През септември месец трябва да стартира “голям проект”, който е в сферата на здравната инфраструктура и ще се управлява от Министерство на здравеопазването. Финансовият ресурс е в размер на 163,5 млн. лв. Заради късно финализиране на стратегиите за устойчиво градско развитие на общините, не всички от 39-те градове, които трябваше да получат целево европейско финансиране, ще успеят да го направят. Това е наложило стартиране на обсъждане на изменение на ОПРР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

06.05 2017 в 10:45

Ми то а дано, ама надали.
Някога СИВ го уби нямането на счетоводна амортизация на основните средства.
Сега ЕС го убиват същите пари на готово, независимо от резултата.
Даже механизма е същият, не само крайния ефект:))

42249

3

Denis Rizanov

06.05 2017 в 09:27

Ми че то производствената цена на НОВА СГРАДА С НАЛИВАНЕ НА БЕТОННИ ОСНОВИ е 40лв бе!!!?

400лв
Не знам защо едната нула се е скрила рано сутрин.
Айде, че закачихме вече агнето на чевермето. И сме на втора фаза от "7 часа разлика".
Наздраве!

42249

1

Denis Rizanov

06.05 2017 в 09:25

И крилатата му фраза "На нас ни ги пускат, а на тях им ги спират" отиде в помийната яма.
Чакам с нетърпение кога ше почнат да се разпадат "опаковките" на УЖ санираните блокове.
360лв/кв.м "саниране"!?
Ми че то производствената цена на НОВА СГРАДА С НАЛИВАНЕ НА БЕТОННИ ОСНОВИ е 40лв бе!!!?

НЯМА ТАКИВА ГРАБИТЕЛИ!
И ПРЕЗ ТУРСКО НЕ СА ГРАБИЛИ ТАКА РАЯТА КАКТО ТЕЗИ ИЗЕДНИЦИ СЕГА!

Само бесене може да оправи нещата!
Бесене, бесене и пак бесене му е майката!
Или в краен случай - публичен разстрел. Като в Китай.