До ден днешен Джи Пи Груп не са се отказали да строят магистрала Струма

OFFNews 02 януари 2019 в 12:19 4496 0

Компанията Джи Пи Груп все още не се е отказала официално да строи тунел Железница от участъка на магистрала Струма в Кресненското дефиле. Това разкри в сутрешния блок на бТВ председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов.

"Предстои и изграждането на тунела при Железница, но в момента процедурата се обжалва. В зависимост от съдебното решение и класирането ще бъде определен изпълнителя. Ако класираният на първо място участник се откаже, тогава изпълнител ще бъде следващият в класирането. До този момент определеният на първо място участник в процедурата „Джи Пи Груп“ не са направили официален отказ от изпълнение на проекта", каза той.

След като гръмна скандалът "Джи Пи Гейт" и след като бяха атакувани от премиера Бойко Борисов, от строителната компания заявиха, че ще се оттеглят от този проект за да не застрашават изпълнението на цялата магистрала заради евентуални проверки около дейността им.

На 1 януари 2019 г. са продадени над 5 хил. бр. е-винетки за около 380 хил. лв. Това означава, че на всяка 20-та секунда е купувана една винетка и системата работи, каза още Глосов.

От стартирането на електронната система за продажба на е-винетки за 2019 г. на 17 декември миналата година досега приходите от продажби са около 1,5 млн. лв.

Относно сигналите за неосъществено купуване на е-винетка от терминал за самотаксуване той подчерта, че е възможно да е възникнала техническа грешка в някои терминал, но това не означава, че системата се е сринала или не работи.

"Когато попаднете на банкомат, който не работи това не означава, че цялата банкова система се е сринала, а че има технически проблем със съответното устройство", каза Глосов.

Той припомни, че е-винетка може да се купи чрез терминал за самотаксуване, мобилното приложение, интернет страницата bgtoll.bg или чрез разпространителската мрежа.

Председателят на УС на АПИ съобщи, че предстои да бъде изготвена подробна карта, която ще указва пътищата, за които е необходима е-винетка, въпреки че такава карта и в момента има публикувана.

Според него Северната скоростна тангента е транзитен път, част от бъдещата АМ „Европа“, и агенцията ще настоява тя да бъде платена.

Статистиката показва, че при купуване на годишна винетка ползването на цялата републиканската пътна мрежа струва за шофьор на лек автомобил 26 стотинки на ден, а за отиване и връщане по Северната скоростна тангента, което е около 32 км, са необходими около 8-10 лв. за гориво в двете посоки. Глосов подчерта, че за жителите на София в крайните райони има алтернативни общински пътища, които са безплатни и те също може да се ползват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови