ДКЕВР се жалва пред ЕК за скъпия ток от „Мариците“ и ВЕИ-тата

OFFNews 25 юни 2014 в 13:32 3295 7

Боян Боев

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране е изпратила две жалби до Европейската комисия за предоставяне на неправомерна държавна помощ на някои ТЕЦ-ове и ВЕИ-та.

Това съобщи председателят на ДКЕВ Боян Боев след открито заседание на регулатора.

Първата жалба касае т. нар. „американски централи“. От проучването на споразуменията с „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и “AES ТЕЦ Марица Изток 1“ ставало ясно, че Националната електрическа компания е задължена да изкупува цялото електричество, произведено от тези централи. От ДКЕВР са категорични, че това противоречи на третия енергиен пакет на ЕК.

„Това поставя в благоприятно и изгодно икономическо положение тези две централи спрямо другите производители на електрическа енергия“, уточни Боев.

Според регулатора договорите с двете централи, сключени през 2001 г., представляват държавно подпомагане и са в разрез със задължението на страната да либерализира енергийния пазар.

Регулаторът е настоял пред ЕК тези два договора да бъдат спрени.

ДКЕВР е изпратил жалба и заради отношенията на държавата с някои ВЕИ-та. Според Боев инсталираната мощност на ВЕИ-тата многократно надвишава целите, които България си поставя до 2020 г.

„Регламентираната в Закона за енергията от възобновяеми източници схема за тези цени представлява едно прекомерно подпомагане на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници“, коментира председателят на ДКЕВР.

В жалбите си регулаторът настоява Европейската комисия да преустанови държавните помощи за двата ТЕЦ-а и ВЕИ-тата и да се произнесе окончателно по сезирания проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови