ДКЕВР се жалва пред ЕК за скъпия ток от „Мариците“ и ВЕИ-тата

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2014 в 13:32 2698 7

Боян Боев

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране е изпратила две жалби до Европейската комисия за предоставяне на неправомерна държавна помощ на някои ТЕЦ-ове и ВЕИ-та.

Това съобщи председателят на ДКЕВ Боян Боев след открито заседание на регулатора.

Първата жалба касае т. нар. „американски централи“. От проучването на споразуменията с „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и “AES ТЕЦ Марица Изток 1“ ставало ясно, че Националната електрическа компания е задължена да изкупува цялото електричество, произведено от тези централи. От ДКЕВР са категорични, че това противоречи на третия енергиен пакет на ЕК.

„Това поставя в благоприятно и изгодно икономическо положение тези две централи спрямо другите производители на електрическа енергия“, уточни Боев.

Според регулатора договорите с двете централи, сключени през 2001 г., представляват държавно подпомагане и са в разрез със задължението на страната да либерализира енергийния пазар.

Регулаторът е настоял пред ЕК тези два договора да бъдат спрени.

ДКЕВР е изпратил жалба и заради отношенията на държавата с някои ВЕИ-та. Според Боев инсталираната мощност на ВЕИ-тата многократно надвишава целите, които България си поставя до 2020 г.

„Регламентираната в Закона за енергията от възобновяеми източници схема за тези цени представлява едно прекомерно подпомагане на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници“, коментира председателят на ДКЕВР.

В жалбите си регулаторът настоява Европейската комисия да преустанови държавните помощи за двата ТЕЦ-а и ВЕИ-тата и да се произнесе окончателно по сезирания проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2014 в 12:34

За една година на власт БСП хунтата не направи нищо за да оправи батака в енергетиката, защото:
1. от една страна повечето ВЕИ са на 'червените капиталисти' и олигархията около тях и няма как да си одрежат цените и договорите, които те самите си гласуваха по време на Тройната коалиция.
2. от др. страна лъжеха избирателите, че ще намалят тока, ама това няма как да стане без да резнат абсурдните цени на ВЕИ.
Изходът беше ПО-ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА: да се строи АЕЦ с пари на заем от руснаците.Това щеше да осигури още десетилетия разграбване.

25.06 2014 в 17:20

The blue dream killer from Dragalevtzi ,трябва да лежи дълго в затвора за десетките престъпления срещу българския народ ,едно от които е и договора за Мариците.

25.06 2014 в 16:29

Благодарение на Костича и Бочко българския народ и бизнеса изнемогват от спекулативно високите цени на електроенергията, докато американските "Марици" и мафиотските ВЕИ трупат печалби.

25.06 2014 в 15:02

Въпросът е на чия държава са тези решения. Договорите с "Мариците" ги подписа мангалът от Драгалевци, а най-много ВЕИ-та без нужда се построиха по времето на Боко. Впрочем, нужда от тях имаха аверчетата му, а и Цветелина Бориславова.

25.06 2014 в 14:44

Държавата се жалва от своите собствени решения. Много смислено!

25.06 2014 в 14:26

Мариците да не са на Цветан Василев???

25.06 2014 в 14:13

Най-после да направят нещо смислено.