Възможно е парното да поскъпне с по-малко от 10%

OFFNews 09 юни 2014 в 20:23 3105 3

Еленко Божков

Възможно е цените на тока и парното да претърпят корекции, но все още е много рано да се говори в каква посока и какъв ще бъде окончателният им вид.

Това заяви Еленко Божков, член на ДКЕВР след провелото се днес заседание, на което бяха разгледани получените в петък становища на електроразпределителните и топлофикационните дружества за цените на тока, съобщава БТА.

Миналата седмица експертите от ДКЕВР обясниха, че според тях, от следващия месец цената на дневната тарифа за тока трябва да бъде намалена средно с под 1%, а топлинната енергия да поскъпне средно с 10. Тогава срещу тези предложения възражения изразиха и топлофикациите, и електроразпределителните дружества. Окончателното решение за цените трябва да бъде взето до края на този месец.

Божков обясни, че днес от ДКЕВР са разговаряли и са чули предложенията отделните дружества. Според него ценното в срещата е било, че са присъствали и самите експерти, изготвили предложенията за нови цени, които са отговаряли на въпроси за всички детайли в ценообразуването.

Той допълни, че направените по време на срещата предложения от дружествата все още не са обмислени и разгледани детайлно от ДКЕВР.

Божков допълни, че сериозно се обмисля предложението на топлофикациите да се ореже с по-малко цената на произвежданата от тях електроенергия и да се вдигнат по-малко тарифите за топлоенергията.

Предложенията, които са направили експертите на ДКЕВР предвиждат повишение на цената на топлинната енергия с между 6 и 20 процента, както и значително намаление на преференциалните цени на електроенергията, произведена от топлофикациите.

Утре ще бъдат подложени на обществено обсъждане ценовите намерения на регулатора.

Първоначалната идея е електроенергията за ЧЕЗ да стане 0.14997 лв/кВтч денем и когато електромерът е с една скала, а нощем – 0.08437 лв. За ЕВН пък тарифата през деня при отчитане с една скала се предвижда да е 0.15204 лв./кВтч, а през нощта – 0.08335 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!