ВЕИ-тата се готвят да съдят държавата

OFFNews 16 юни 2014 в 21:02 4857 9

Производителите на вятърна и слънчева енергия заплашиха енергийния регулатор със съд заради намерението за драстично намаляване на преференциалните цени, съобщи БНР.

При вятърните централи намалението на цената е между 20 и 22%, а при фотоволтаиците - над 50%.

Меглена Русинова от Асоциацията на производителите на вятърна енергия обвини ДКЕВР в нарушение на два закона, една наредба и на процедурата, и заключи, че промяната в цените стимулриа производството на ток от конвенционални централи.

Цените се изчисляват на основата на икономически обосновани разходи - възвращаемост на капитала. В размера на експлоатационните разходи се включва и прогнозен процент инфлация за целия период на задължително изкупуване на електрическата енергия.

"Турбините не се пазаруват в "Кауфланд", напомни Кенет Лефковиц от вертоенергийната асоциация, визирайки ниските капиталови разходи в доклада на регуалтора, които не могат да покрият харчовете им за покупка на турбини.

Зелените централи имат 14-дневен срок, в който да представят становищата си за цените в ДКЕВР. Комисията ще се събере на закрито заседание на 1 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!