Депутатите затягат контрола на „популярните каси”

Антония Чорева 14 юли 2016 в 10:25 4403 3

Новият вид финансови пирамиди, т нар. „популярни каси”, да започнат да се регулират от компетентните органи – БНБ или Комисията за финансов надзор.

Това предложение на депутатите от Реформаторския блок е вероятно да влезе в Закона за независимия финансов одит, който депутатите приеха днес на първо четене. Поправката в закона вероятно ще бъде заложена в закона с нормативно предложение, което ще се направи между първо и второ четене на закона в 14-дневен срок.

От парламентарната трибуна депутатът от Реформаторския блок Петър Славов постави въпроса за пирамидите, които вече опариха два града в страната – Сливен и Дупница.

„Никоя институция не се чувства отговорна да ги одитира. Предлагам да се включат в задължителния финансов одит, така ще може да се види с какво се занимават, автентични ли са, имат ли разрешение и лицензи да съществуват”, обясни Славов. С тях може да се заемат Комисията за финансов надзор или БНБ.

В страната функционират поне 20 такива незаконни дружества, които извършват незаконна банкова/влогово-кредитна дейност. Две от тях - в Дупница и Сливен, вече гръмнаха и стотици хора останаха без спестяванията си – като са давали 2 хил. до 200 хил. за високи лихви от 15 процента нагоре.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ от своя страна каза, че „популярните каси” може да бъдат включени в закона, може да се търси подобна регулация със задължителен одит.
„Няма как обаче да се одитира дейността на всяка една кооперация или финансово сдружение – това не е правилно”, уточни тя.

Стоянова добави, че е написано писмо до търговския регистър кой е разрешил да бъде вписана кооперация, чието наименование има банка.

С новия Закон за независимия финансов одит се засилва надзорът върху одиторските компании.

Вече ще се прави задължителен независим финансов одит на годишните финансови отчети на дружества, които са с обществен интерес. Предвижда се също да може да се прави и смесен одит от две одиторни дружества, които след това да излизат със съвместен доклад. Предвижда се две дружества да одитират пенсионните фондове на пенсионно осигурителните дружества и техните годишни отчети. Одиторът може да бъде освободен при обстоятелства, нарушаващи обективността и независимостта му. 

Независимият депутат Георги Кадиев обяви, че одитираните от две дружества на една банка ще доведе до проблеми. Всеки да гледа половината на една банка ще се получат сблъсъци между двата екипа и неизяснена процедура”, посочи мотивите си той. Но законът беше приет в този вид със 120 гласа „за” и 3-ма „въздържали се”.

Смята се, че това е важен закон, който да предотврати източване на банки, подобни на това като в КТБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

14.07 2016 в 10:51

Аз викам да се пробват да затегнат контрола и над телефонните измамници. Я, колко баби продължават да горят с хиляди левове ...

Като им гледах воплите на "ужилените" - всичките са съвременници на Гаич, Меджидиева, Анжел, Капустин...
Еми, грам не ги жаля - ше ги спасяваме от собственито им скудоумие и алчност. Що?

След като са незаконни дружествата и ги знаете - пратете им сътветните органи и приключете случая. Чак нормативна уредба?!

20374

1

Стринка Минка

14.07 2016 в 10:47

Мижи да те лажем.
Докато има овце ще има и стригачи.