DeBulCO2 – пътят ни към въглеродната неутралност

OFFNews 25 юни 2023 в 14:13 566 0

DeBulCo

Снимка DeBulCo

Фотоволтаична централа

Човешката дейност има директно влияние върху околната среда и климата на нашата планета. Промишлените производствени процеси генерират значителни количества въглеродни емисии, които вредят пряко на атмосферата. Въздействието на всяка от тези дейности допринася за въглеродния отпечатък, който те оставят върху климата. Когато говорим за нулев въглероден отпечатък, се отнасяме до състоянието, при което дейността не допринася за увеличаването на въглеродните емисии в атмосферата и, по същество, е въглеродно неутрална.

Въглеродна неутралност и въглеродно неутрално производство – какво е това?

Въглеродният диоксид (CO2) е вид парников газ, който съществува в атмосферата и има негативно въздействие върху околната среда. Какво означава въглеродна неутралност? Постигане на нулеви емисии на CO2. За да може едно производство да бъде въглеродно неутрално, то трябва да минимизира въглеродния си отпечатък до нула като въведе иновативни практики в своята дейност. Това, което трябва да бъде включено в изчисляването на въглеродния отпечатък зависи от стандартите, които организацията следва.

А как DeBulCo минимизира своите въглеродни емисии?

Като отговорна компания, DeBulCo си постави една основна цел – да следва политиката за намаляване на въглеродните емисии и да постигне въглеродна неутралност. За целта, ние предприехме редица инициативи, които направиха възможно това начинание:

• За да можем да произвеждаме възобновяема енергия, инсталирахме мрежова централа от фотоволтаични панели. От 2022 година имаме покривна фотоволтаична електроцентрала с мощност 170 kWp, която е в експлоатация. Произведената енергия се използва за нашите нужди и се допълва с енергия от външната мрежа. Системата ни намалява закупената електроенергия с около 35% годишно и освен финансовите предимства, използването на слънчева енергия има положителен екологичен ефект. Производството на електроенергия от фотоволтаична система е екологично чисто, без отделяне на вредни парникови газове и без шум. Слънчевата енергия е неизчерпаем и възобновяем източник.

• Заменихме старото си осветление с LED, като подобрихме значително ефикасността на вътрешното осветление. LED светлините консумират по-малко енергия, а това ги прави енергийно ефективни, като едновременно с това допринасят за пестене на пари. Техният живот е по-дълъг в сравнение с този на конвенционалните светлини, а това намалява нуждата от смяна и поддръжка. Тези светлини също така са екологични и не съдържат вредни вещества.

• Съгласно изискванията за опазване на околната среда, заменихме течните горива с природен газ, като инсталирахме газови инсталации вместо горивни инсталации. Природният газ е високоефективен от екологична гледна точка, тъй като изгаря напълно с минимални емисии на въглероден диоксид.

• За да намалим консумацията на хартия, изготвяме всички фактури в електронен формат и ги изпращаме на клиентите по имейл. Това ни помага да спестим ресурси като дървесина, вода и енергия и същевременно намалява генерирането на хартиени отпадъци. Нашата компания е ангажирана с опазването на околната среда и затова сме сертифицирани по международни стандарти за управление на околната среда, включително ISO 14001. Всяка година отчитаме намаление на отпадъците от производството, което допринася за намаляване на неблагоприятното въздействие върху околната среда.

• Също така, ние сме сертифицирани по ISO 50001, което е международен стандарт за управление на енергийната ефективност. Прилагането на този стандарт има за цел да намали емисиите на парникови газове и да намали въглеродния отпечатък на компанията, както и да намали енергийните разходи. Постигнахме минимизиране на енергийното потребление за производство на единица продукция, благодарение на по-ефективното използване на енергията и инвестирането в нови машини с по-добра енергийна ефективност.

• Всички знаем, че растенията абсорбират въглеродния диоксид при фотосинтезата, намалявайки вредните емисии и обогатявайки въздуха с кислород. Именно затова озеленихме всички прилежащи площи.

• Нашите служители започнаха да използват велосипеди и икономични превозни средства, както и да ходят пеш все повече. Така ограничихме употребата на енергия и намалихме емисиите на парниковите газове от транспорта.

• Възползваме се от услуга за работно облекло под наем от доставчик, отдаден на устойчивото развитие. Чрез незакупуването на текстилни изделия, а използването на 1300 облекла под наем, вместо това, ние минимизираме нашия въглероден отпечатък. Благодарение на това решение не само пестим природни ресурси, но и допринасяме за комфорта, безопасността и чистотата на нашите служители.

Ето и резултатите, които показва калкулаторът ни при сравнение на индустриално и домашно избиране на облеклата ни.

Фотоволтаичната централа на DeBulCo

Истински се гордеем с фотоволтаичната електроцентрала, която изградихме, тъй като тя ни прави много по-екологични. Това, че произвеждаме чрез зелена енергия в полза на клиентите ни, е повод за щастие.

Дневен мониторинг на ФВЦ

Месечен мониторинг на ФВЦ

Какви са предимствата?

С нашите действия в посока въглеродна неутралност, DeBulCo играе важна роля в борбата със замърсяването на атмосферата и последващите изменения в климата. Ние сме напълно убедени в икономическите и екологичните предимства на нашите инициативи, насочени към постигане на нулев въглероден отпечатък. Ето защо:

• Отговорността за минимизиране на използваните енергийни ресурси и намаляването на парниковите газове подпомага в предотвратяването на замърсяването на околната среда.

• Доставянето на възобновяема енергия обратно в мрежата подкрепя плана за възобновяема енергия.

• Минимизирането на природни ресурси и използването на неизчерпаемите такива намалява разходите.

• Доверието на доставчици, партньори и клиенти се повишава.

• Ангажиментът на служителите към ефективното използване на енергията се повишава.

Ако се нуждаете от повече информация за услугите ни, изпратете ни запитване на [email protected] или ни потърсете на тел. +359888703887.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика