Черно на бяло: Как държавата "пропусна" да вземе едни 70 млн. лева

OFFNEWS 14 октомври 2016 в 16:41 16734 3

Какви ли неща не намират депутатите в пощенските си кутии? Преди ден депутатът от ГЕРБ Валентин Николов се върнал от участие в конференция в Турция, започнал да разпитва какво се случва в мини "Бобов дол" и тази сутрин в Народното събрание получил плик с интересен договор от 2007 г., според който компанията "Балкан МК" ЕООД е продала правата за рудник "Ораново" ЕООД на "Въгледобивна компания" ЕООД за 35 милиона евро или близо 70 млн. лева.

Първото дружество е собственост на Красимир Михайлов Христов, а компанията купувач е притежание на Никифор Вангелов – зет на Христо Ковачки, който е управлявал много от свързаните с енергийния бизнесмен фирми.

Любопитното е, че Христов малко преди продажбата е придобил рудник "Бабино" срещу сумата от... 1 лев.

"Така от сделката държавата е загубила едни 70 милиона лева, които вместо в хазната са влезли в нечий друг джоб", заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

Той поиска и да се създаде временна анкетна комисия, която да разследва всичко което се е случвало в мини "Бобов дол" от 2005 г. насам. 

Според енергийния министър Теменужка Петкова това е наистина необходимо, защото във ведомството й изобщо нямало информация как и по какви процедури Красимир Христов е станал собственик на рудник "Бабино". 

Историята с концесията на участъка започва с решение на МС, от февруари 2005 година, когато се решава при евентуална приватизация мини "Бобов дол", той да им бъде даден на концесия за 35 години. Решението обаче е под условие. Въпреки че мините си останали държавни през февруари 2007 г. правата по договор за концесия се прехвърлят за един лев на „Ораново” ЕООД, собственост на на „Балкан МК” ЕООД.

Решението за даването на концесията е от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, обясни министър Петкова. Тя разказа и че частният концесионер в продължение на 5 години до 2012 г. не е плащал концесионни такси с аргумент за слаби добиви.

"И към сегашния момент концесионерът дължи концесионни такси от 560 хил. лв. лихви и главница на държавата", каза Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

3

Пешо

15.10 2016 в 13:21

Радо, от кое точно Овч(е) подразделение си ?

10080

2

Rado Metala

14.10 2016 в 23:17

През 2004 г. "Балкан МК" ЕООД купува рудник "Ораново" на началната тръжна цена от 950 хил. лв. Търгът е проведен в Агенцията за приватизация (АП.Съгласно регламента за сключване на сделки от този тип, приватизаторът на мината придобива акциите и правото на собственост над мината, единствено ако успее да представи сключен с държавата договор за концесия за конкретния обект.На 7.2.2005г."Балкан МК" сключва и концесионен договор въз основа на РЕШЕНИЕ № 217 на МС от 17.04.2002 г. за предоставяне на концесия за подземни богатства по чл. 2, т. 4 от Закона за подземните богатства - въглища, във връзка с техния добив от находище/рудник/ "Ораново".През 2006г. е сключен договор за наем но за мина "Ораново" от "Ораново" ЕООД.
През 2007г. Балкан МК ЕООД продава на Въглидобивна компания ЕООД дружествените си дялове за 35 хил. евро.
Това са само част от фактите по случая.Да се твърди,че държавата е ощетена е некоректно,защото става въпрос за продажба на дяловеве от едно дружество на друго.