Миньорите в Бобов дол щурмуваха управлението на рудника

OFFNews 13 октомври 2016 в 20:41 12256 14

Снимка БГНЕС

Протестиращите миньори избиха вратите и навлязоха в централното управление на "Въгледобив Бобов дол", за да си искат заплатите, съобщава агенция БГНЕС.

Днес следобед Мая Манолова слезе при протестиращите под земята миньори.

Към 18 часа излязоха десетина миньори, които три денонощия бяха под земята, а на тяхно място трябваше да слязат други десет души. Тогава на портала бе съобщено, че хората, които трябва да слязат под земята, не са допускани до клетката. Когато разбраха това, всички протестиращи – около 150 човека пред портала, се втурнаха и принудиха апаратчика на клетката да ги спусне под земята.

Излезлите миньори трябваше да си вземат заплатите при директора.

Докато излезлите миньори се преобличаха, недоволните не ги изчакаха и щурмуваха главното управление на мината.

Избиха външните преходни заграждения и вратата на директорския кабинет.

Миньорите излизат от рудника

Към 20.30 ч. миньорите прекратиха протеста си и излизат от рудника - това се случва, след като бяха изпълнени исканията им и получиха дължимите им суми, съобщава БНТ.

На няколко пъти през деня в мината пристигаше линейка, за да окаже помощ на миньорите, неиздържали на свръхнатоварването вътре в мината.

В местната болница те постъпваха крайно изтощени и с високо кръвно.

Борисов разпореди да започне процедура по отнемане на концесията за добив от участък "Бабино"

Премиерът Борисов настоява пред концесионера „Въгледобив Бобов дол” ЕООД да изплати незабавно дължимите суми на миньорите и служителите от дружеството, осъществяващи добив от рудник „Бабино”, съобщи правителствената пресслужба в четвъртък вечерта.

Министър-председателят обяви, че при продължаващо неспазване на трудовото законодателство, възлага на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък „Бабино”, сключен през 2007 г., поради неизпълнение на основни клаузи от него, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати.

Правителствената пресслужба посочва още, че "с анекс номер 1 от 26.02.2007 г. към договор от 24.03.2005 г. Румен Овчаров, в качеството му на министър на икономиката и енергетиката, прехвърля изцяло правата и задълженията по концесията от „Мини Бобов дол” ЕАД на „Ораново” ЕООД (преименувано през 2008 г. във „Въгледобив Бобов дол” ЕООД) по отношение на участък „Бабино”.

Еднократна помощ от 325 лева

Министерството на труда и социалната политика има готовност да подкрепи работниците в рудник "Бабино" да си намерят работа, ако бъдат уволнени,  съобщи пресцентърът на МТСП.

Министерството ще организира мобилни приемни на бюрата по труда, които да окажат съдействие на работниците на място. Към момента има 130 свободни работни места в бюрото по труда в Дупница и 100 свободни места в Кюстендил.

От МТСП напомнят, че работодателят е длъжен да изплати на всички работници в рудник "Бабино" забавените възнаграждения за август. Неизплащането на заплатите на част от работниците е нарушение, за което ще му бъде наложено административно наказание от Главната инспекция по труда за всеки отделен случай.

Семействата на работещите в рудник "Бабино" ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в размер на 325 лева.

Нинова: Свикваме извънредно заседание на парламента заради Бобов дол

"Днес разговарях с протестиращите миньори в Бобов дол. Нашите депутати се срещнаха с тях. Управителят и управляващите се скриха. Утре по наше искане се свиква извънредно заседание на парламента. На него ще извикаме министъра на енергетиката, собствениците на мината, главна инспекция по труда и няма да отстъпваме, докато не изплатят дължимото на работниците“, съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

Тя пише също, че левицата ще потърси отговорност и на виновниците, за да се стигне дотук.

„Утре ще оповестим резултатите от предприетите действия“, пише още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

13

мнение от IP

14.10 2016 в 12:12

Дясно и ляво има само в нормални държави. Тук имаме само неравенство пред закона. Спорът за дясно и ляво само налива вода в мелницата на олигархията. Моето мислене ляво ли е или дясно: 1. Никой няма право да забавя заплата дори с един час. Ако го направи - съд. 2. Трябва да има частен бизнес и конкуренция.

12678

12

sek.1

14.10 2016 в 05:57

Ковачки пробва тия номера и в Сърбия ама от там го изхвърлиха с ритници .
 
X

Да помогнем на украинските деца!