Уволняват всички миньори в участък "Бабино"

OFFNEWS 14 октомври 2016 в 15:55 21667 7

Собственикът на мини "Бобов дол" на практика е поискал закриване на участък "Бабино", в който заради неплатени заплати ескалира социално напрежение, а миньори останаха близо два дни под земята в знак на протест.

Това се разбра от обясненията на министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова пред депутатите от парламентарната енергийна комисия за ситуацията в предприятието.

"Тази седмица в Агенцията по заетостта е получена информация за предстоящи масови уволнения. Уведомленията са за 650 от общо 670 служители в "Бабино", каза Русинова.

Тя обеща Агенцията по заетостта да помогне на хората, които ще останат на работа. От тях 158 били пенсионери, а на други 90 предстояло пенсиониране. 40 от миньорите пък били млади хора до 29-годишна възраст, които щели да бъдат включени в програми за получаване на допълнителна квалификация. Освен това в Бюрата по труда имало 372 свободни работни позиции, част от които отговаряли на квалификацията на миньорите, обясни Русинова.

Министърът призна, че проверките в мини "Бобов дол" често са констатирали нарушения. Най-честите нарушения на собственика на рудодобивното предприятие били лоши условия на труд, неплатени заплати и обезщетения при пенсиониране и недадени ваучери за храна.

"От 2007 г. насам в рудниците са направени 256 проверки, при които са регистрирани 876 нарушения", обясни социалният министър.

Подкрепа за оставащите без работа миньори по време на заседанието на парламентарната енергийна комисия декларираха и изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов и председателят на АИКБ Васил Велев.

"Ние сме готови да окажем съдействие на тези хора. Ще им намерим работа", каза Иванов.

Според Васил Велев в момента редица работещи добре предприятия изпитват остър недостиг от работна ръка и не е проблем да се намери работа и настаняване за хората, които са готови да се преместят в друго населено място. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

5

KumaLisa

14.10 2016 в 19:40

Един бизнес фалира. На ден фалират хиляди бизнеси. Какъв е проблемът? Който е можел да копа у "Бабино", да си купи уан уей тикет и да си намери у немачко, френско, английско и т.н., рудник където плащат.

25665

4

Victimized

14.10 2016 в 18:40

Капитализма и комунизма са двете страни на една и съща монета. Само тези които не са чели , не знаят , че Ротшилд са финансирали Маркс , с една и съща цел . Хората да са разделени и да се страхуват от големия враг .И двете са средство за абсолютен контрол над всичко ....

25665

2

Victimized

14.10 2016 в 17:01

Каква е разликата , от това държавата да отговаря за тези предприятията за да подлежат на по добър контрол и да се продадат на някой стратегически инвеститор който да си прави каквото поиска безконтролно ? Ще ви кажа , разликата е ,че държавниците могат да си умиват ръцете всеки път когато се разбере, че народа го третират като роби , а те не могат да направят НИЩО по въпроса.