Брюксел обвини БЕХ в нарушаване на конкуренцията

OFFNews 23 март 2015 в 15:20 2255 0

Европейската комисия обвини Българския енергиен холдинг в злоупотреба с господстващо положение и възпрепятвстване на достъпа на участници до газовата инфраструктура в България.

ЕК е изпратила становището си до БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

БЕХ и неговите филиали притежават или контролират българската преносна мрежа – единственото съоръжение за съхранение на газ и капацитета на основния тръбопровод за доставки на газ в България, посочват от ЕК.

За да могат европейските граждани и бизнесът да се възползват от по-конкурентни цени за енергия, трябва да се премахнат бариерите. За да има конкуренция на българския пазар, компаниите трябва да имат достъп до инфраструктурата на БЕХ, обяснява еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в официално становище по въпроса.

През 2013 г. Брюксел започна разследване, за да установи дали БЕХ злоупотребява с господстващото си положение на газовия пазар. През миналата година ЕК изпрати становище с възражения за възможните териториални ограничения в договорите за доставка на електричество на БЕХ с търговци на нерегулирания пазар за електричество на едро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews