БЕХ раздал 1,45 млрд. лева заеми

OFFNews 22 август 2014 в 13:08 3992 1

Българският енергиен холдинг е раздал заеми на дъщерните си компании в размер на 1, 45 млрд. лева.

Това показва междинният отчет на БЕХ за първите шест месеца на годината, съобщи „Сега“.

1,2 млрд. лева са отишли в НЕК, като сумата е платена по общо 7 договора.

В средата на юли договорите са обединени в един с решение на борда на БЕХ. Договорът за кредит обаче трябва да бъде одобрен от енергийния министър, така че се очаква това да бъде направено от служебния министър Васил Щонов.

Договорът за кредит е със срок от 10 години. Гратисният период на главницата е 4 месеца, а лихвата е 4,49%, става ясно от отчета на БЕХ.

Останалите 232 млн. лева са търговски вземания от свързани лица, допълват от БЕХ.

Длъжник на БЕХ е и „Топлофикация-София“, като дължимата сума е 319 млн. лева. Тази сума се е увеличила с повече от 130 млн. лева за една година.

Увеличението се дължи на закупените от БЕХ вземания на „Булгаргаз“ от столичното парно в размер на около 120 млн. лева.

От БЕХ отчитат и значителен спад на приходите. За първите шест месеца на годината приходите са 34 млн. лева, а приходите за същия период на миналата година са 245 млн. лева.

Намалението се дължи на по-малко приходи от дивиденти на дъщерните компании на БЕХ, които са получили 33 млн. лева за първото полугодие или с над 200 млн. лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Причината за намаляването на дивидентите е влошаването на финансовото състояние на дъщерните компании на БЕХ, става ясно от отчета.

С над 9 млн. лева са намалели и приходите на БЕХ от таксите за управление, които холдингът събира от дъщерните си компании, след като таксите бяха намалени с 85% от миналия юли.

Така БЕХ отчита и значително по-малка печалба за полугодието в сравнение с миналата година. През първите шест месеца на тази година печалбата на холдинга е 48 млн. лева, докато за същия период на миналата година печалбата е от 253 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови