Брюксел подозира БЕХ в злоупотреба с господстващо положение

OFFNews 12 август 2014 в 16:41 2454 0

Европейската комисия подозира Българския енергиен холдинг (БЕХ) в злоупотреба с господстващо положение на пазара на едро на електроенергия, съобщиха от холдинга.

От ЕК обянсяват, че в повечето споразумения за доставка на ток между БЕХ и неговите търговски партньори се предвижда доставяната от холдинга електроенергия да бъде препродавана само в България или само в чужбина.

В споразуменията са включени и клаузи, според които БЕХ има право да следи дали тези условия се изпълняват и да налага наказания на своите клиенти, ако ограниченията не се спазват.

Според предварителното становище на ЕК териториалните ограничения за препродажба на ток в споразуменията може да представляват нарушение на антитръстовите правила на ЕС и да представляват злоупотреба с господстващо пазарно положение. Тези условия ограничават свободата на купувачите да избират къде да препродадат електроенергията, закупена от БЕХ. По този начин се нарушава електроразпределението в единния пазар, засяга се ликвидността и ефективността на пазарите и се издигат изкуствени бариери пред търговията между България и други държави членки, посочват от ЕК.

ЕК откри официална процедура за разследване на злоупотреба с господстващо положение на БЕХ в края на ноември 2012 г.

Спроед процедурата БЕХ трябва да възрази  писмено или да поиска устно изслушване, след което ЕК ще вземе окончателно решение по въпроса. При достатъчно доказателства за нарушение холдингът може да бъде глобен с до 10% от оборота си.

В същото време Европейската комисия разследва и дали БЕХ и неговите дъщерни дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ препятстват свои конкуренти да получат достъп до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

Официалната процедура беше открита през юли 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки