Борисов не знаел, че Жирардели е собственик на Юлен

Томислав Дончев преговарял "около сто пъти", за да свали глобата на БЕХ от 300 млн. на 77 млн. евро

OFFNews 18 декември 2018 в 12:34 6193 4

Борисов не знаел, че Жирардели е собственик на Юлен

Снимка Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов не знаел, че ски легендата Марк Жирардели е собственик на "Юлен". Това стана ясно от обясненията му пред журналисти във Виена, въпреки че в началото на годината посочи като собственик на дружеството Цеко Минев. 

Днес Борисов обясни, че вчера е разбрал, че "Юлен" има друг собственик: 

И аз като вас, слушам, това чух вчера. Това можеше да бъде направено преди много години, ако е така, защото безспорно Марк Жирардели е световна величана за всеки туризъм, за всеки курорт, за всяка държава - безспорно е много хубаво да имаш такива инвеститори. А защо точно сега, не се наемам да коментирам, все пак е частен бизнес, коментира той.

След което обясни, че "тая тема "Банско" трябва да я развързваме и да стигаме до решения". Той даде примери по света, където "хората изкарват милиарди в туризма, с пъти повече лифтове, писти и никаква екология" и обясни, че на други места зелените няма "да ги оставят да съществуват":

Тука няма ли зелени, аз просто не знам. Ако нашите "зелени" дойдат тука, ще ликвидират целия бранш в Австрия. Но аз съм горд, че България може би има най-силните зелени организации в света, не мога да си представя другаде да ги оставят да съществуват. 20 години няма правителство и президент, който да намери смелост, кураж, да се изправи и да каже - абе, това все пак е едно правилно решение - да се развива туризма".

От обясненията на премиера стана ясно също, че той и вицепремиерът Томислав Дончев са предоговорили глобата, която ЕК наложи на Българския енергиен холдинг и тя от 300 млн. станала 77 млн. евро и обясни, че парите няма да бъдат платени от данъкоплатците:

Страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим в европейските комисии. Спомняте си, когато ЕК ни препоръча в лицето на своя комисар да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето правителство да беше вкарало решение и днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите. В тези конкурси за приватизация да дойдат най-големите руски, турски, какви ли не компании. Заглавията какви щяха да бъдат? „Борисов дава тръбите на България“. Тогава ние влязохме в парламента, поискахме да ни разрешат да преговаряме с Комисията. 100%, не знам за друго такова пълно мнозинство дали е имало в парламента, да кажат: „Не, не се продават се тръбите, преговаряйте“. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около сто пъти, свалихме ги на 150, на 140 млн. Сега последно на 77 млн.

Тези, които се съмняват в нашите решения - много тежки преговори бяха и мисля, че това беше минималната сума, която можахме да договорим. Всички останало означаваше приватизация на газопреносната ни система и само си помислете какво бихте говорили, ако бяхме взели обратното решение – не да платим 77 млн. евро, а да приватизираме и да дадем възможност на големи, чужди компании да влязат и да ни вземат собствеността на държавата върху газопреносната система. Толкова за този въпрос и да не плашат хората, че те плащат тази цена, ще си ги платят трите търговски дружества от печалбата“, обясни премиерът.

Той уточни, че в случая е нямало друг вариант. „Това са европейските правила, навсякъде са приватизирани, в България не са. Само че нашето усещане за собствеността на газопреносната система да не е собственост на българските граждани и българската държава би било предателство“, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

3

Краси

18.12 2018 в 19:21

Абе бай ... Бойко, след като в цяла Европа газопреносната мрежа е в частни ръце и всички са по-добре от нас, където е в държавни, това какво ни показва? Че кривите сме ние, а не ЕС. Имаше преди години едно момченце Жан Виденов - можеше да вземе милиарди от приватизация, но се запъна като магаре на мост, че няма да разпродава националното богатство. И така ни докара до 3000 % хиперинфлация. И после такива като Баневи нарязаха националното богатство на скрап. Направи го заради простата си комсомолска кратуна, пълна с лозунги.
Но вие, както и другите комунисти от БСП, го правите от чисто користни подбуди - да има откъде да крадете милиарди, за да финансирате присъдружните си фирми и партийните си каси.
А това, дето нямало ние да платим глобата го разправяй на шапката ми - тези дружества да не формират печалбата си от луната? От милионите си потребители, данъкоплатци, я формират.

17439

2

мнение от IP

18.12 2018 в 14:12

Само не разбрах в Европа ли сме? Или искаме да сме в Европа, ама нямаме желание....

12392

1

мгергов

18.12 2018 в 13:16

Вече всички знаем- сега е ред да видим какво ще направи и как ще допринесе за развитието на туризма, така че да го усети и държавата.

 
X

Да помогнем на украинските деца!