БНБ разкрива в детайли състоянието на банките

OFFNews 13 август 2016 в 06:30 3956 0

Снимка БГНЕС

Точно в 13 часа днес се очаква БНБ да оповести детайли за финансовото състояние на всяка една от търговските банки у нас.

За някои от трезорите са предвидени мерки, свързани с увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции. Те трябва да бъдат приложени от понеделник.

Основните изводи от т. нар. стрес тестове на банковата ни система бяха обявени от гуверньора на БНБ Димитър Радев в четвъртък. В предварително записано видеообръщение той подчерта, че всички банки в България са стабилни и нямат нужда от подкрепа с държавни ресурси.

От БНБ посочиха, че основният показател за финансова устойчивост на банките - съотношението между базов собствен капитал и рисково претеглени активи, е значително над минималните регулаторни изисквания. По този показател българските финансови институции постигали нива над средните равнища за европейските банки.

Освен това капиталовата адекватност на всяка от тестваните банки е над минималните регулаторни изисквания и нито една от тях не се нуждае от държавна подкрепа, обявиха от БНБ.

Веднага след обявяването на основните изводи от стрес тестовете финансовият министър Владислав Горанов обяви, че е доволен от резултатите и отличната организация, при която е била направена оценката на качеството на активите на банките и последвалият стрес тест на банковата система.

"Като министър на финансите за мен е от огромно значение, че резултатите показват, че не е необходимо ангажирането на публичен ресурс за подкрепа на стабилността, ликвидността и доверието в нито една банка. Заделеният от правителството фискален буфер, който служеше като потенциална застраховка за запазване на стабилността на банковата система, ще бъде използван за плащания по дългови падежи, с което отпада нуждата от рефинансирането им с нов дълг", обяви Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови