БДЖ ще купува автобуси, които се движат по жп релсите

OFFNews 23 август 2019 в 15:01 12743 4

БДЖ ще стартира обществена поръчка за доставка на шинобуси (автобуси, движещи се по жп релсите) през септември.

Компанията обмисля да купи около 10 такива превозни средства като алтернатива за влаковете, за които има малко пътници, а в същото време трупат големи експлоатационни разходи. В същото време шинобусите са изключително икономични.

Производителите и клиентите за подобен подвижен състав не са много, но при сегашното трагично състояние на БДЖ би свършил работа. Прилично изглеждащи модели шинобуси имат чешката "Шкода", която е традиционен историчести доставчик на българските железници, и полската ПЕСА, която стъпи у нас с доставката на нови трамваи за градския транспорт в София.

Цената на автобусите върху жп релси с капацитет 60-80 пътници би била от порядъка на 1,5 млн. евро.

Освен за шинобусите през септември се очаква БДЖ да открие още няколко обществени поръчки за нов подвижен състав. Плановете на компанията са да бъдат закупени 5 или 6 нови локомотива с характеристики подобни на "Смартрон" на германския гигант "Сименс", а освен това са проучвани и възможностите за закупуване на пътнически вагони втора ръка от "Дойче Бан". Вероятно бъдещата обществена поръчка ще е за 30 такива второкласни употребявани вагона на цена от порядъка на 30 000 евро за брой. Ако подобна стойност наистина бъде постигната, това определено би спестило огромни средства на жп превозвача, тъй като в момента компанията плаща над 300 000 лева за капитален ремонт на пътническите вагони в завода в Септември.

Освен вагони втора ръка БДЖ ще пусне търг и за 30 чисто нови вагона, чиято единична цена е около 1 млн. евро за брой. 

Амбицията на националния превозвач са всички обществени поръчки да бъдат с максимално кратки срокове и доставката на новия подвижен състав да е до 12 месеца.

От БДЖ ще кандидатстват за финансиране от около 80 млн. лева по оперативна програма "Околна среда" за закупуване на нов подвижен състав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

24.08 2019 в 02:44

П.С. Ако някой е в темата за електрическите железопътни третонетки, и за бебешките колички - няма проблем да направим консормциум в произволен офшор, и да играем заедно.

23293

3

Стефан

24.08 2019 в 02:39

УАЗ също произвежда ЖП дрезини. При това шосейните и релсовите колела са заменяеми. Нормално возят шестима пътници, освен водача.
Имам връзки, за скромен рушвет мога да уредя освен джипове, и Буханки и Головастици. Буханките може да са микробуси или фургони, Головастиците може да са освен карусерии, и самосвали, или спецтехника.
В 200 000 евро с ДДС за парче всякак ще влезем, и Ръководството ще остане доволно.
С железопътните мотоциклети работата може да се забави, понеже моят човек в оня завод бил в отпуска. Там вариантите са с кош и без кош, няма и 100 000 евро бройката.
За железопътните велосипеди съм пас(((

4000

2

Against

23.08 2019 в 19:07

Така наречените "шинобуси" преди 30 години бяха тотално отречени от железопътните експерти.
Е, поне тогава имаше истински професионалисти, които критично и според ситуацията можеха да преценят плюсовите и минусите на дадена технология.
Многократните опити да се замени нормален железопътен състав с негови заместители не води до нищо добро- само до комисионни на некадърници.
Когато е създаден железопътния транспорт, е бил създаден и подвижен състав специално за него.
Останалото е просто експерименти с не дотолкова добри резултати, за които да се дават каквито и да било пари.