България вече внася ток - евтино. И това всъщност е добра новина

OFFNews 12 януари 2024 в 13:55 9193 6

ток

Снимка БГНЕС

Бушони.

Новината за това, че през първите дни на новата 2024 г. България е започнала да внася повече ток, отколкото да изнася, на мнозина прозвуча шокиращо. Та нали именно нашата енергийна система се смята за най-мощната в региона, а сега електроенергия купуваме от Румъния, Турция, Гърция и дори от Северна Македония!

В случая обяснението е съвсем логично, нормално и то в никакъв случай няма да се хареса на защитниците на въглищните централи като източник на българска енергийна независимост.

Всъщност е много просто - държавите, които инвестират масово във възобновяема енергия, в момента имат на разположение достатъчно енергия, която се продава на по-ниски цени от тази произвеждана от родните "Марици", които точно по тази причина дори и в най-студените зимни дни работят с по-малко от една трета от капацитета си.

Ситуацията е съвсем нова. Преди година заради войната в Украйна регионалните цени на тока бяха супер високи, което даде основание на въглищарското лоби да твърди, че така ще е завинаги и че производството, разчитащо на родни суровини ще продължи да пълни хазната и че трябва да бъде запазено въпреки високите екотакси, които се плащат. Последваха и протести на енергетици и миньори, защитаващи тази позиция.

Броени месеци по-късно обаче се оказва, че това изобщо не е така и че милиардите от внос на ток в началото на миналата година са били резултат от конюнктурни фактори и че държавите, инвестиращи в солари, перки и ПАВЕЦ-мощности излизат в по-конкурентна пазарна позиция.

Според енергийни експерти, с които OFFNews разговаря, тази тенденция през следващите години само ще се задълбочава. Чисто по пазарни причини делът на ТЕЦ-овете в енергийния ни микс ще продължи да намалява до почти пълното му нулиране. Естествено, АЕЦ "Козлодуй" ще продължи да осигурява основен дял от тока в България, но скъпият ток от въглища ще бъде заменен от евтин от възобновяеми източници. 

Тук въпросът е дали у нас ще бъдат изградени достатъчно такива мощности или ще го купува от съседите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

7

dolivo

12.01 2024 в 17:10

нормално, при пазарни условия, да ти лъсне инвестиционната политика

много се кефя дори, че нашата лъсва, и на пазара е по евтино от орегулирано-договорените ни производствени цени.

2073

6

Johnny B Goode

12.01 2024 в 15:34

Пишман филмовият детектив отдолу явно е придобил познанията си по енергетика преди 40-50 години във ВМЕИ Габрово. Съветвам го да се поинтересува какви са енергийните миксове на някои от по-развитите държави по света.
Както и да прочете разказа на Хайтов "Когато светът си събуваше потурите".

По стар обичай, както във оня стар виц, ние българите ще ближем солта, ще изядем боя, а накрая ще си и платим.

345

5

Джендо Джедев

12.01 2024 в 14:53

Люгер,

Я виж какви са задълженията на ТЕЦ-овете "Марица" към БЕХ. И после се замисли кой ги плаща...

345

3

Джендо Джедев

12.01 2024 в 14:42

Rust,

Крах на ВЕИ инсталациите? Къде това - в България? Щото по другите страни си работят доста добре.

По отношение на енергийната независимост - в България има и слънце, и вятър. Ето ти енергийни ресурси, които те правят независим. А през 2022 можеше да не горим въглища ако бяхме достатъчно умни преди това и да си пооправим енергийния микс.

1000

2

Rust Cohle

12.01 2024 в 14:36

Анонимният автор на тези свободни съчинения явно няма никаква представа от материята, над която се упражнява. Вероятно паралелната му реалност е пропуснала краха на ВЕИ инвестициите през последните месеци. А това, че въглищата отстъпвали в пазарния микс пред ВЕИ по пазарни причини, буди искрен смях.

Относно пренебрежителната вметка за енергийната независимост, два въпроса:
Кои са енергийните ресурси за базово производство, с които разполага България и които могат да се използват с наличната в обозримо бъдеще инфраструктура?
Соларни панели ли щеше да гори през 2022г.?

345

1

Джендо Джедев

12.01 2024 в 14:33

Нормално! Докато хората инвестираха във възобновяеми източници, ние се инатяхме и се чудехме как да съхраним очевадно нерентабилни работни места. И още ги дундуркаме под паравана на уж националната енергийна сигурност. Хубава работа, ама българска!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика